Miljoeneninvestering voor betere uitstraling winkelgebied Assen

Gedempte_Singel_Assen
De Gedempte Singel wordt groener, als het aan de gemeente ligt © RTV Drenthe / Tina Ruiter
Het gemeentebestuur van Assen wil vijf miljoen euro investeren om de winkelstraten rond het Koopmansplein een betere uitstraling te geven. Na de metamorfose van het stadsplein zijn nu de Kruisstraat, de Marktstraat, de Weiersloop, de Oudestraat en het oostelijk deel van de Gedempte Singel aan de beurt. Er wordt vooral ingezet op meer groen in de straten.
Volgens wethouder Mirjam Pauwels krijgt het Asser stadshart door de plannen 'een uitnodigende en vooral ook groene en ontspannen uitstraling'. "Ik ben er van overtuigd dat de bezoekers aan onze stad die het Koopmansplein al heel goed weten te vinden, zich in de toekomst ook thuis gaan voelen in de vijf heringerichte winkelstraten. Het is daar in de toekomst qua sfeer en beleving goed toeven."

Gevolgen klimaatverandering

De gemeente wil dat het centrum beter bestand wordt tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals forse regenval in relatief korte tijd. Er worden bijvoorbeeld wadi's aangelegd, een soort groene greppel die water vast kan houden.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Markstraat
Een impressie van de 'nieuwere' Marktstraat © Gemeente Assen
Het groen dat de gemeente wil aanleggen, moet extra verkoeling geven in de zomer en aansluiten op de natuur die al in Drenthe voorkomt. "Door verschillende soorten te planten worden vogels en insecten geholpen aan schuilplekken en voedsel. Zo krijgt de biodiversiteit een impuls en ontstaat bovendien een verbinding tussen de binnenstad en het Asserbos, landgoed Overcingel en de Drentsche Aa", zo laat de gemeente weten.
Als de gemeenteraad goedkeuring geeft voor de plannen, start begin volgend jaar het eerste werk.
Wadi
Een zogeheten wadi op de Gedempte Singel © RTV Drenthe/Margriet Benak