Assen onderzoekt nieuw privacy-incident

De gemeente stuurde een mail met gevoelige info naar de verkeerde (Rechten: Pixabay.com)
De gemeente stuurde een mail met gevoelige info naar de verkeerde (Rechten: Pixabay.com)
De gemeente Assen heeft opnieuw een mail naar een verkeerde ontvanger verstuurd met daarin gevoelige informatie. In de op 24 april verkeerd verstuurde mail zouden onder meer medische gegevens en persoonsgegevens staan.
De gemeente Assen onderzoekt de zaak. "Het gaat in dit geval om een informatiebeveiligingsincident. Onze functionaris gegevensbescherming is aan het bekijken wat er mis is gegaan en of sprake is van een datalek", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Datalek

Maandag werd bekend dat een medewerker van de afdeling Toezicht en Handhaving van de gemeente Assen eind maart ook een datalek heeft veroorzaakt. De medewerker stuurde per ongeluk een e-mail naar een verkeerde ontvanger. De personen in het bestand hebben een gebiedsontzegging of een gebiedsontzegging gehad.

Lees meer: Datalek bij gemeente Assen: gegevens 530 mensen op straat​

Als er sprake is van een datalek moet de gemeente dit melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens die actie kan ondernemen. Ook moet de gemeente melding maken bij het 'slachtoffer' van het datalek.

Landelijk bijna 21.000 datalekken

Bij de Autoriteit Persoonsgegevens zijn vorig jaar 20.881 datalekken gemeld. In 63 procent van de gevallen gaat het om persoonsgegevens die aan een verkeerde ontvanger zijn gestuurd. ​Vorig jaar kwamen de meeste meldingen van datalekken van organisaties uit de volgende sectoren: gezondheid en welzijn (29 procent), financiële dienstverlening (26 procent) en openbaar bestuur (17 procent).

Niet via e-mail

Volgens Martijn Pols van de Autoriteit Persoonsgegevens is het niet gek dat het juist bij dit soort organisaties vaker fout gaat. Deze instanties werken nou eenmaal veel met dit soort belangrijke persoonsgegevens. "Je ziet dat er bij een aantal organisaties voor wordt gekozen om grote bestanden met gevoelige informatie niet meer via de mail te versturen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.