Gouden Griffel-winnaar Pieter Koolwijk brengt nieuw boek uit: 'Veel meer ontspanning'

Kinderboekenschrijver Pieter Koolwijk met zijn nieuwe boek: 'De trollen van Leif'
Kinderboekenschrijver Pieter Koolwijk met zijn nieuwe boek: 'De trollen van Leif' © RTV Drenthe / Liam Heeremans
Kinderboekenschrijver Pieter Koolwijk uit Emmen heeft een nieuw boek geschreven, met de titel 'De trollen van Leif'. De Gouden Griffel-winnaar van 2021 komt daarmee op acht kinderboeken. Door de Noorse illustrator Linde Faas, een grote inspiratiebron voor de schrijver, kent het verhaal vooral Noorse kenmerken. Volgende week donderdag verschijnt het gloednieuwe verhaal in de boekenwinkel.
Volgens Koolwijk is het boek moeilijk te vergelijken met zijn andere werken. "Het is voor acht jaar en ouder en wat dunner dan normaal. Het gaat over Vikingen, trollen en Noorwegen." De schrijver zegt dat de meeste boeken bestemd zijn voor de bovenbouw. "Voor de groepen zes, zeven en acht. Dit is een echt middenbouwboek, wat ook door oudere kinderen gelezen kan worden." Ondanks dat het naar eigen zeggen 'laagdrempeliger' is, stelt Koolwijk dat het echt een boek van hem is.
"Er zitten altijd drie pijlers in bij mij; humor, fantasie en een dieperliggend thema en dat is dit ook weer", gaat de schrijver verder. "Kinderen die mijn boeken lezen en dat leuk vinden, gaan dit ook leuk vinden."

Twee kinderen

"'De trollen van Leif' gaat over twee kinderen in een Vikingdorpje. Ravna is acht, heel stoer, sterk en een leiderstype. Haar broer, Leif, is elf en een echte slapjanus. Eigenlijk alles wat zij niet is", vertelt Koolwijk over het boek. Volgens de schrijver gaan de ouders van beide kinderen in het voorjaar weg om te plunderen. Wanneer dat gebeurt, krijgt Ravna de leiding over het dorp.
"En dat valt nog niet mee, als je broer zo vervelend en irritant is." De broer van Ravna beweert namelijk dat er overal trollen zijn. Uiteindelijk wordt het dorp aangevallen.
Pieter Koolwijk vertelt over zijn nieuwe boek (verhaal gaat verder onder de video):
Gouden Grifelwinnaar Pieter Koolwijk brengt nieuw boek uit

'In mijn hoofd geschreven voor Linde'

Koolwijk heeft altijd een voorliefde gehad voor Vikingen. "Als kleine jongen heb ik al eens mijn spreekbeurt gehouden over Vikingen. Ik heb dat altijd interessant gevonden." Eén van zijn beste vrienden, illustrator Linde Faas, woont in Noorwegen. Ook door haar is de schrijver geïnspireerd geraakt. "Ik wist dat zij heel graag het Noorse landschap wilde tekenen. Het noorderlicht, de bergen, de fjorden en zij plaatst dat soort foto's ook op sociale media."
"Toen dacht ik: ik ga een Vikingverhaal schrijven, in Noorwegen, voor de middenbouw. Ik heb het dus bewust in mijn hoofd geschreven voor Linde."

'Dit is een break'

Als winnaar van de Gouden Griffel voelt de schrijver geen extra spanning tijdens het schrijven van een boek. "Ik merk veel meer ontspanning eigenlijk. Dat is niet bij alle Gouden Griffel-winnaars zo. Ik heb het laten zien aan de wereld en aan mezelf. Ik kan het en heb de Gouden Griffel gewonnen. Het is nu lekker boeken schrijven."
Toch is Koolwijk niet helemaal overtuigd dat de druk altijd wegblijft. "Misschien verschilt het ook per verhaal. Het boek waarmee ik de Gouden Griffel won, Gozert, kent ook een vervolg, namelijk Luna. En daar hoort nog een derde boek bij." De schrijver is daar nog mee bezig en dat is naar eigen zeggen nog best lastig. "Dit boek is voor mij een break van die andere boeken en karakters. Misschien is dat de reden dat het anders voelt."
In november gaat het derde boek van de trilogie, na Gozert en Luna, uitkomen. "Mogelijk ben ik dan wel heel gestrest, omdat die meer met het Gouden Griffel-boek vergeleken wordt. Maar nu ben ik heel relaxed. Laat ze maar roepen wat ze ervan vinden, ik vind het een goed boek", sluit Koolwijk af.
Donderdag verschijnt het boek 'De trollen van Leif' in de winkel. Het verhaal wordt online gelanceerd om 20.00 uur.
Het gloednieuwe kinderboek 'De trollen van Leif'
Het gloednieuwe kinderboek 'De trollen van Leif' © RTV Drenthe

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.