Wat is er dit weekend te doen in Drenthe?

Fokker D 21
De Fokker D.21 is te zien op het vliegveld in Hoogeveen © Olav de With
In dit Hemelvaartsweekend komen vooral de muziekliefhebbers in Drenthe aan hun trekken. Niet alleen de bekendere artiesten van Nederlandse bodem treden op, ook internationale heavy metal-bands komen naar onze provincie. Verder staan ergens historische oldtimers gestationeerd, en kunnen bierliefhebbers een kijkje achter de schermen nemen. Lees hieronder wat er allemaal te beleven is.

Open Hangar Day Hoogeveen

Liefhebbers van historische vliegtuigen en voertuigen kunnen zaterdag terecht bij het vliegveld in Hoogeveen. Daar zijn zo'n vijftig stuks van deze oldtimers te zien, die allemaal een rijke geschiedenis kennen. Het is de vierde editie van het evenement.
Deze keer zal de legendarische Fokker D.21 een van de hoogtepunten van de dag zijn. Het is een gevechtstoestel van de Nederlandse Luchtmacht, dat werd ingezet tijdens de Duitse inval in mei 1940. Bouwer van de replica van het toestel is Jack van Egmond, die enkele tientallen bekende vliegtuigen restaureerde en herbouwde.
Een kijkje nemen bij de Fokker D.21 en andere historische toestellen? Voor een volwassene betaal je 15 euro, kinderen hebben voor de helft toegang tot het vliegveld. En als je iets dieper in de buidel tast, is het zelfs mogelijk mee te vliegen met een oldtimer.

Hoogste hardloopevenement van Drenthe

Zin om rennend zoveel mogelijk hoogtemeters te maken? Dan kun je zondag de Col du VAM beklimmen, de welbekende Drentse 'berg' bij Wijster. Deze muur, met stijgingspercentages tot 15 procent, kan zo vaak als mogelijk opgelopen worden. Dat moet alleen wel binnen een uur, dan is de volgende groep lopers weer aan de beurt.
Elke ronde bestaat uit 2,5 kilometer, waar telkens twee beklimmingen van de VAM-berg in zitten. Inschrijven kan nog, en daarmee steun je stichting KiKa.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Wandelpad VAM-berg
De VAM-berg kan dit weekend te voet beklommen worden © RTV Drenthe/Margriet Benak

Muziekweekend Pesse

Kensington, DI-RECT, Kraantje Pappie: het Muziekweekend Pesse kan weer rekenen op klinkende namen. Het muziekevenement, herkenbaar aan de witte feesttenten bij het dorp, kent vanavond de aftrap en kent zaterdagavond de afsluiting.
Het festijn is sinds enkele jaren aan de Hendrik Reindersweg, daarvoor was het aan de Pesserveldweg bij het defensieterrein, met ook nog een camping erbij. Ondanks dat de organisatie de verhuizing 'doodzonde' vond, lijkt niets een knallende editie in de weg te gaan.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Muziekweekend Pesse
Muziekweekend Pesse staat vrijdag en zaterdag op het programma © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf

Graveland Festival Hollandscheveld

Misschien niet een typisch 'uitje', maar ook een muziekevenement dat voor dit weekend op de rol staat is het Graveland Festival bij Hollandscheveld, waar de nodige heavy metal-bands optreden. Het evenement heeft een internationale line-up, met bands uit Scandinavië, Groot-Brittannië en Nederland en België.

Kunstwark in het park

Geen zin om naar een museum te gaan, maar wel de behoefte om wat kunst en cultuur op te snuiven? Om op een 'laagdrempelige' manier kennis te maken met kunst, wordt in Hoogeveen de Kunstwark in 't Park georganiseerd in en rond het Jannes van der Sleedenhuis, in de Hoogeveense wijk Wolfsbos.
Een groep kunstenaars biedt werk aan, zoals schilderijen, glas in lood, houtsnijwerk en nog veel meer. Een deel daarvan bieden ze te koop aan. De tentoonstelling is vanaf zaterdag 11.00 uur geopend.

Open dag bij Jonge Beer Brouwerij

Eens zien hoe het er bij een bierbrouwerij aan toegaat? De Jonge Beer Brouwerij opent zondag de deuren van de brouwerij, die vooral ambachtelijke speciaalbieren maakt met biologische grondstoffen. Een deel van de hop wordt zelfs lokaal verbouwd in Hoogeveen, en bij de Naoberhoeve in Echten.
De brouwerij aan de Fabrieksweg binnenlopen kan van 14.00 uur tot 17.00 uur. Daarnaast zal de band Moorland optreden met herkenbare sfeervolle folk, blues en country met een jazzy twist.