De Staat van Drenthe: hulp vanuit Costa Rica om huisarts te ontlasten

Sarah Specker werkt vanuit Costa Rica voor de Veendokters
Sarah Specker werkt vanuit Costa Rica voor de Veendokters © Eigen foto
Werken als huisarts in Barger-Compascuum, maar dan vanuit Costa Rica. Sarah Specker doet dit voor de Veendokters.
Op Costa Rica, zo'n 14 uur vliegen van Drenthe, schoont zij dossiers op voor de Veendokters. En zij is niet het enige voorbeeld waarin een huisarts op afstand werkt. Zo heeft De Veendokters ook een huisarts in Berlijn die de telefonische consulten op zich neemt. Zij doen dit zodat de huisartsen in de praktijk van Barger-Compascuum meer tijd over houden voor de patiënt.
Jeanet Scheper van de Veendokters over digitaal en op afstand werken
Jeanet Scheper van de Veendokters over digitaal en op afstand werken © RTV Drenthe/Edwin van Stenis

Huisartsentekort

Elke hulp, of het nou dichtbij is of duizenden kilometers verderop, is nodig, want de druk op de huisartsen neemt toe in een vergrijzende provincie als Drenthe. De werkdruk is hoog. Zó hoog dat volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging de maat vol is. Daarom wordt er op 1 juli geprotesteerd op het Malieveld in Den-Haag.
Bijkomend probleem is dat het lastig is om opvolging te vinden voor een vertrekkende huisarts. Het 'ouderwetse' dokteren, waarbij één huisarts een praktijk heeft, is niet meer van nu.
Je hebt nu twee huisartsen nodig, waar vroeger één genoeg was
Ron Wissink, Huisartsenzorg Drenthe
Ron Wissink van Huisartsenzorg Drenthe: "Er wordt veel meer parttime gewerkt. Je ziet dat mensen niet meer vijf á zes dagen in de week willen werken als huisarts. We hechten meer waarde aan een privéleven. Gevolg is dat je nu twee mensen voor een huisartsenpraktijk nodig hebt waar vroeger één genoeg was."
De Staat van Drenthe over het huisartsentekort
De Staat van Drenthe over het huisartsentekort © RTV Drenthe/Edwin van Stenis
In de talkshow De Staat van Drenthe praat presentatrice Marjolein Lauret met Ron Wissink van Huisartsenzorg Drenthe over het huisartsentekort, een probleem dat al jaren speelt. Tineke Polman van de huisartsenopleiding UMCG vertelt over het vak en het beeld dat huisartsen in opleiding daarvan hebben. Waarom willen zij geen praktijkhouder worden? Wat kan je daaraan doen? Jeanet Scheper van De Veendokters en Heleen Sijtsema van De Havendokters vertellen over hun eigen, heel verschillende, manier van dokteren.
Kijk zaterdagavond naar De Staat van Drenthe

Op afstand

Het op afstand en digitaal werken zijn manieren om het huisartsentekort in Drenthe op te lossen. De praktijk in Barger-Compascuum koos vorig jaar noodgedwongen voor een digitale insteek. In 2019 vertrok de huisarts in Barger-Compascuum en opvolging was twee jaar lang niet te vinden, 1650 patiënten dreigden zonder huisarts te komen zitten.
Uiteindelijk zijn enkele waarnemers een digitale praktijk begonnen, waarbij het contact tussen arts en patiënt zoveel mogelijk via telefoon of een app loopt. Afspraken worden ingepland via de website of een telefonisch terugbelsysteem.

Bijspringen vanuit Berlijn of Costa Rica

Inmiddels is de digitale praktijk een nieuwe standaard. "Voorwaarde om vanaf afstand te werken, zoals vanuit Berlijn en Costa Rica, is wel dat ze de patiënten moeten kennen. De dokter in Berlijn bijvoorbeeld komt regelmatig twee weken achtereen bij ons werken", aldus Scheper.
Sarah Specker begon in 2016 als waarnemer bij de Veendokters. "Ik werkte in Zuid- en Noord-Holland en wilde weleens een andere omgeving. Via een vriendin kwam ik in Barger-Compascuum terecht." Ze werkte daar twee jaar als waarnemer. En nu dus vanaf afstand in Costa Rica. "Het is toch prachtig dat dit zo kan. Bovendien houdt de huisarts nu meer tijd over voor de patiënt."
Maar het kan ook dichterbij huis. Scheper: "Het hoeft natuurlijk niet vanuit Berlijn of Costa Rica. Je kan ook in Groningen wonen en werken in een praktijk in Emmen." Het is een mogelijke oplossing voor randgebieden waar het vinden van opvolgers nog lastiger is. Zo hoeft een huisarts niet meer in het dorp te wonen waar hij werkt, maar kan dat ook iets verder weg. Dat maakt het aantrekkelijk om als huisarts in een randgebied te gaan werken.
Drenthe promoten
Hoe kan het dat sommige huisartsen niet in Drenthe willen werken? De redactie van De Staat van Drenthe heeft daar de volgende oplossing voor: een promotiefilm van Drenthe!
Promotiefilm Drenthe
De Staat van Drenthe is zaterdagavond om 19.00 uur te zien op TV Drenthe. De uitzending wordt om 22.00 uur herhaald. Uiteraard is De Staat van Drenthe ook te zien op rtvdrenthe.nl of in de app.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.