Bakkenist Ilse de Haas nieuwe ambassadeur Jeugdfonds Sport & Cultuur

Ilse de Haas wil verder met de Fin Pekka Paivarinta in de strijd om het WK
Ilse de Haas (links) wil verder met de Fin Pekka Paivarinta (rechts) in de strijd om het WK © RTV Drenthe
Bakkenist Ilse de Haas uit Assen wordt een van de nieuwe ambassadeurs van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Drenthe. Zij gaat deze functie invullen met FC Emmen-speler Oussama El Azzouzi en acteur Sem Donkers uit Coevorden.
Het doel van het Jeugdfonds Sport & Cultuur is om zoveel mogelijk kinderen te laten sporten en muziek te laten maken. Een deel van de jongeren kan dit nu niet, omdat zij uit gezinnen komen die het niet breed hebben. Deze 'minimagezinnen' kunnen dan op hulp rekenen van het Jeugdfonds. De organisatie betaalt bijvoorbeeld de contributie of het lesgeld van de kinderen.

Belang van sporten

"Ik was gelijk enthousiast", zegt De Haas. Samen met haar collega-ambassadeurs wil ze de missie van het Jeugdfonds meer onder de aandacht brengen. "Er zijn kinderen van wie de ouders niet genoeg geld hebben om sport- of muziekles te betalen, maar die wel de mogelijkheid hiervoor moeten krijgen. Ik sport nu zelf op hoog niveau, maar begon vroeger natuurlijk al met sporten. Het is ontzettend belangrijk voor de toekomst van een kind", vertelt de bakkenist.
De Haas werd vorig jaar derde in de eindrangschikking van het WK Zijspanracen. Dat deed zij naast haar Finse bestuurder Pekka Päivärinta. Dit WK-seizoen is een stuk minder goed begonnen voor het duo nadat Päivärinta vorige maand een blessure aan z'n bovenarm opliep. De vijfvoudig wereldkampioen gleed uit op ijs, en scheurde daarbij verschillende pezen af. Hij denkt in augustus terug te kunnen keren.