Eerste Oekraïense bewoners nemen maandag hun intrek in pand Univé

Het pand van Univé aan de Jan Bommerstraat in Assen
Het pand van Univé aan de Jan Bommerstraat in Assen © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
Tussen de 50 en 60 Oekraïners wijden aanstaande maandag het pand van Univé in als woonruimte. In het oude gebouw - waar de verzekeringscoöperatie sowieso al ruimte over had - zijn in vijf weken tijd 140 plekken voor vluchtelingen gecreëerd.
Toen Ron Bavelaar namens Univé en de Asser burgemeester Marco Out eind april hardop hoopten dat de eerste Oekraïners nog vóór juni zouden slapen aan de Jan Bommerstraat, leek dat ietwat optimistisch. Het deel waar slaapvertrekken moesten komen, was immers nog slechts één grote lege ruimte. "We hebben best een grote verbouwing gehad", beaamt Karin von Bartheld van de gemeente Assen. "We hebben wanden en deuren geplaatst en alle ruimtes voorzien van elektra. Er is de laatste weken hard gewerkt."

Van douches tot internetcafé

Goed geïsoleerde wanden moeten de kou en het geluid zoveel mogelijk buiten houden uit de ruimten. Er zijn gezamenlijke ruimten en is er een internetcafé ingericht, met laptops van Univé. Buiten staan units met douches, keukens en wasmachines, en staan picknicktafels waaraan de vluchtelingen - buiten het zicht van voorbijgangers - rustig kunnen zitten. "Er komen binnenkort ook fietsen deze kant op", weet Von Bartheld.
Voor verzekeringscoöperatie Univé is het belangrijk lokaal iets te doen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne, zegt woordvoerder Wouter Meijering. "We hebben naar de capaciteit en bezetting van onze gebouwen gekeken en geconcludeerd dat we nog ruimte over hadden in dit pand. We zijn blij dat we met de gemeente Assen nu deze slaapplekken hebben gecreëerd."
(Tekst gaat verder onder de video)
Eerste Oekraïense bewoners nemen maandag hun intrek in pand Univé

Spelletjes

De vluchtelingen en de werknemers van Univé hebben vanaf maandag aparte ingangen. Op het terrein bestaat de mogelijkheid dat ze elkaar treffen. Geen probleem, denkt Meijering. Hij stelt dat het draagvlak onder personeel heel groot is. "Zo hebben al zo'n 20 mensen zich aangemeld om de vluchtelingen te helpen met allerlei zaken. Het personeel is enthousiast."
Von Bartheld hoopt dat inwoners van Assen en omstreken zich zullen melden met spullen voor de Oekraïners. "Denk aan stoelen voor bij de eettafel, maar ook schilderijen of leuke planten. En spelletjes natuurlijk. Hier komen gezinnen met kinderen, dus dan zijn spelletjes zeer gewenst."

Verschil COA

In totaal is er - samen met de locaties aan de Eemslanden en de Lauwers - straks ruimte voor 570 vluchtelingen in Assen. De opvang van Oekraïners brengt voor de gemeente Assen nieuwe uitdagingen met zich mee. Oekraïense vluchtelingen hebben vanwege hun status als Europeaan namelijk meer rechten dan bijvoorbeeld Syrische vluchtelingen. Die laatste groep valt onder de verantwoordelijkheid van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, zoals de vluchtelingen in de Expo Hal in Assen.
Waar het COA de bevoegdheid heeft om bij de vluchtelingen 'achter de deur' te kijken, geldt dat niet voor de Oekraïense vluchtelingen. De gemeente Assen - die het beheer van de opvang aan de Jan Bommerstraat doet - heeft zich aan de privacywet te houden.

'Geen hotel'

Toch is het pand van Univé straks beslist geen hotel. "Wij sturen aan op zelfredzaamheid", vertelt Von Bartheld namens de gemeente Assen. "Wie hier aankomt, krijgt de eerste basisbehoeften, maar straks krijgen de vluchtelingen wekelijks leefgeld. Daarvan moeten ze zelf boodschappen doen. We gaan niet alles voor de vluchtelingen doen, maar leren ze hoe ze zich hier moeten kunnen redden."
Een redelijk aantal vluchtelingen uit Oekraïne heeft inmiddels al een baan in Assen gevonden. Ook dat is een verschil met de vluchtelingen die momenteel in de Expo Hal zitten. Die laatste groep mag namelijk alleen vrijwilligerswerk doen. Enkelen van hen hebben geholpen met het omtoveren van de kantoorruimte van Univé tot slaapvertrekken.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.