Staatsbosbeheer doet aangifte tegen vervuilende leliekweker

De lelieteler wordt verdacht van vervuiling (Rechten: De Vries Media)
De lelieteler wordt verdacht van vervuiling (Rechten: De Vries Media)
Staatsbosbeheer heeft aangifte gedaan tegen een lelieteler uit Vledder vanwege de vervuiling van een natuurgebied. Er is giftig water uit een groot bassin in het natuurgebied bij Vledder terecht gekomen.
Staatsbosbeheer heeft de lelieteler aansprakelijk gesteld voor de schade en is, naast de aangifte, bezig met een gerechtelijke procedure.

Twee vennen

In november en december 2017 is het waterbassin van de leliekweker een aantal keren doorgebroken. Het water kwam daardoor in twee vennen in het gebied van Staatsbosbeheer terecht.

Lees meer: Spoelwater van lelieteler in Vledder lekt weg

Uit onderzoek in opdracht van Staatsbosbeheer bleek in augustus afgelopen jaar dat er duidelijke negatieve effecten zijn voor de planten, de waterkwaliteit en de bodemsamenstelling. Er zijn meer dan veertig verschillende pesticiden in het water gevonden.

Schade verhalen

Het water heeft volgens Staatsbosbeheer twee maanden in het gebied gestaan. Mede daardoor is de natuurbeheerder bang dat de schade aan de natuur groot is.
Er is nu aangifte gedaan omdat gesprekken met de omgeving en de eigenaar niks opleverden. "Er gebeurde niet zoveel. Die schade is dusdanig dat we die vergoed wilden hebben. Dus daarom hebben we uiteindelijk een zaak aangespannen," zegt boswachter Corné Joziasse.
Hoe groot die schade precies is, is nog niet duidelijk. Maar het kan om tonnen gaan.

Afgraven

Het gebied is nog wel te herstellen, maar dan moet er flink gewerkt worden. "Er zal een aannemer met machines het gebied in moeten. De stoffen die in het slib op de bodem van het ven aanwezig zijn, moeten ook weggehaald worden", zegt Joziasse. Staatsbosbeheer probeert via de rechter de kosten voor de sanering te verhalen op het bedrijf.
Eerder zei Joziasse tegen onderzoeksprogramma Zembla: “Het heeft me ontzettend geraakt als boswachter. Je doet je best om het gebied te beschermen en toen opeens gebeurde dit. En het duurde zó lang voordat het vervuilde spoelwater uit het gebied was.”

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.