Djammen: Leon Moorman: Drents is nog alive and kicking

Drents een stoffige taal? Absoluut niet volgens singer-songwriter Leon Moorman (29). Mensen kunnen hem kennen als zanger van de band Scrum, maar hij treedt ook onder zijn eigen naam op.
Rustige liedjes, vooral in het Drents.

Moedertaal
“Ik merk om me heen dat er meer in de streektaal wordt gedaan”, zegt de zanger uit Barger-Compascuum. “Ook in het Gronings, Marlene Bakker bijvoorbeeld. Die maakt hele mooie liedjes.” Moorman haalt nog een aantal artiesten aan, waaronder Daniël Lohues. “Die is dan een paar jaar ouder dan ik, maar goed. Ik denk echt dat Drents niet dood is, nog lang niet.”

“Voor mijzelf als muzikant en als schrijver kan ik veel makkelijker mijn teksten daarin schrijven. Ik kan er veel meer gevoel in zetten. Voor mij is Drents de eerste taal die ik sprak en daarin kan ik het meeste vertellen denk ik.”

Drèents Liedtiesfestival
Moorman heeft ook meegedaan met het Drèents Liedtiesfestival in 2018, althans zijn liedje ‘Naor Huus’ was te horen. Het nummer kwam in de finale, maar werd gezongen door Mark Brouwers. Melissa Meewisse won het festival. Het succes van het nummer heeft hem ertoe bewogen om met een nieuw nummer te komen. “Ik wil dit jaar ook weer meedoen aan het Drèents Liedtiesfestival”, vertelt hij enthousiast.  Maar nu zelf op de planken.

Daarnaast is Moorman nog meer van plan op muzikaal gebied. “Ik ga een EP maken, dus ik ga sowieso meer Drentstalige liedjes uitbrengen. Hopelijk resulteert dat dan in nog meer liedjes op de radio en nog meer optredens!”
Deel dit artikel: