Pickleball is in opkomst: 'Het lijkt alsof je speelt op een grote tafeltennistafel'

Pickleball kan je met z'n tweeën of met z'n vieren spelen
Pickleball kan je met z'n tweeën of met z'n vieren spelen © RTV Drenthe / Vera Beuke
Pickleball. Grote kans dat je nog nooit van de sport hebt gehoord. Het is een combinatie van badminton, tennis en tafeltennis. De sport is komen overwaaien uit Amerika, waar het door miljoenen mensen wordt gespeeld. In Hollandscheveld liggen de eerste twee speelvelden van Drenthe.
"We zijn er heel erg blij mee", zegt Bert Mol van de Hollandscheveldse Tennis Club. "We hebben er twee jaar hard aan gewerkt. Alles is op tijd klaar en vandaag is de oplevering."

Combinatie van verschillende sporten

Wat is het precies voor sport? "Het lijkt als je het speelt alsof je op een heel grote tafeltennistafel staat te spelen", legt Mol uit. "De bal is een vergroot tafeltennisballetje en de paddle is een vergroot tafeltennisbatje. De afmetingen van het veld zijn dan weer gelijk aan een badmintonveld. Het spel speelt zich vooral af aan het net."
Het spel lijkt op tennis of padel, maar er zijn toch een paar grote verschillen. Zo heeft padel een grote glazen muur om het speelveld. De bal waar pickleball mee wordt gespeeld is van plastic, er zitten gaten in en de bal is niet gevuld. "Het balletje vertraagd. Het gaat ongeveer drie keer langzamer dan een tennisbal", zegt Mol.
Pickleball in opkomst in Drenthe
Daarnaast heeft de paddle geen snaren. "Met tennis moet je de houding van het racket veranderen met je backhand en je forehand. Door de snaren kan de bal dan weleens verkeerd op je racket terecht komen. Je hebt één slag, dat maakt het ook makkelijk. Verder is het veld een vierde van een tennisbaan. Dus het is ook beter te belopen", legt Mol uit. En dat maakt de sport volgens hem ook een stuk toegankelijker.

Meer leden

Iemand die ook enthousiast is over de sport, is voormalig proftennisser Martin Verkerk, finalist van Roland Garros in 2003. Om de opening van de Drentse banen te vieren, gaf hij een pickleballclinic. "Ik doe het graag. Het is een sport voor jong en oud. Het is lekker laagdrempelig. Als je wil leren tennissen dan duurt dat vijf jaar. Als je pickleball wil leren, kost het vijf uurtjes. Daarnaast gaat het snel en kan je het lekker met z'n vieren doen."
Mol blijft naast pickleballen wel gewoon tennissen. "Het is niet de bedoeling om de club te veranderen naar een pickleballvereniging. Het moet een mooie aanvulling zijn. We merken al dat we leden erbij krijgen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.