Hennepkwekerij op zolder grillroom: celstraf geëist

Tegen een 55-jarige Assenaar eiste justitie donderdag twee maanden celstraf, waarvan één voorwaardelijk omdat op de zolder van zijn grillroom in Zuidhorn een hennepkwekerij stond.
Toen de politie de kwekerij op 26 juni 2017 ontdekte, was hij al niet meer in werking. Verspreid over drie ruimten boven de horecazaak in het centrum van Zuidhorn stonden 373 potten met restanten van hennepplanten. Ook vonden de agenten spullen om de planten te verzorgen en te drogen.

Henneplucht
De politie ontdekte de kwekerij naar aanleiding van tips van collega-ondernemers van de verdachte. Die roken al een paar maanden een henneplucht in de straat. Justitie gaat er vanuit dat de kwekerij er sinds begin maart dat jaar zat.

De Assenaar bekende na zijn arrestatie dat hij wist dat er een hennepkwekerij boven zijn zaak zat, maar vertelde erbij dat die van de vorige eigenaar van de grillroom was. Die man werkte ook nog bij de grillroom en verzorgde daarnaast de planten op zolder. Zelf kwam hij er nooit, zei de 55-jarige man. Wel had hij er als verhuurder van de ruimten 3.000 euro voor gekregen. Dat geld moet hij afdragen aan de staat, als het de officier van justitie ligt, omdat het crimineel geld is.

Medeplichtig
Volgens de aanklaagster is de Assenaar wel medeplichtig aan de hennepteelt, omdat hij wist dat de kwekerij in zijn pand stond. De man was niet bij de rechtszaak in Assen. Ook had hij geen advocaat. 

Opvallend is dat de voormalige eigenaar van de horecazaak, een 50-jarige man uit Assen, al eerder door de rechtbank is vrijgesproken. Hij beschuldigde juist de 55-jarige Assenaar ervan dat hij de kwekerij runde. De rechtbank oordeelde in november vorig jaar dat er, doordat de mannen elkaar beschuldigen, te veel onduidelijkheid was over wie nu de hennep kweekte. Ook een 43-jarige man uit Valthermond sprak de rechtbank toen vrij.

Op 16 mei beslist de rechtbank over het lot van de 55-jarige grillroom-eigenaar.
Deel dit artikel: