COA over Ter Apel: '120 asielzoekers moeten op stoel slapen'

Ter Apel
Het aanmeldcentrum Ter Apel barst uit zijn voegen © ANP/HH/Robin Utrecht
Voor ruim 120 asielzoekers in het opvangcentrum in Ter Apel is maandagavond geen bed beschikbaar. "Ze moeten de nacht doorbrengen in de wachtruimte van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Daar moeten ze vannacht helaas op een stoel slapen", zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Naast de reguliere instroom van asielzoekers is het maandag in Ter Apel extra druk omdat de noodopvang in Breda en Nijmegen is gesloten. "Dit zorgde voor een extra toeloop van tweehonderd mensen", zegt de woordvoerder.
Ter Apel worstelt al tijden met grote drukte. Hierdoor moet het COA vaak op het laatste moment nog extra slaapplekken vinden en slapen asielzoekers soms op stoelen. In Ter Apel is plek voor 2.000 mensen. Eerder deze maand lagen er mensen urenlang op het grasveld buiten het centrum. Zo ver is het nu niet, buiten het centrum oogt het rustig.
Om Ter Apel te ontlasten moeten de 25 veiligheidsregio's in Nederland vanaf midden deze week 150 opvangplekken per regio realiseren.

Spannend

Eerder op de avond liet het COA al weten dat het 'erg spannend' zou worden en dat het scenario wat zich nu voltrekt niet uit te sluiten was. Reikhalzend wordt uitgekeken naar de extra opvangplekken. "Dan krijgen we aanzienlijk meer lucht", aldus een woordvoerder.
Er zijn inmiddels in vier regio's voorzieningen gereed. Welke regio's precies al aan hun toezegging hebben voldaan is onduidelijk. Wel werd vorige week bekend dat Friesland als eerste 150 opvangplekken leverde. Het Veiligheidsberaad verwees voor vragen over andere veiligheidsregio's naar het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het ministerie was niet bereikbaar voor commentaar.
Aanmeldcentrum COA, Ter Apel
Buiten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is het rustig © RTV Drenthe/Sander Foekens

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.