Oud schip voor Hoogeveense Vincent van Gogh-boottochten 'ademt de sfeer van toen'

Otto Veenstra is één van de mannen die de aak in Hoogeveen verbouwt
Otto Veenstra is een van de mannen die het schip in Hoogeveen verbouwt © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen
Een vaartocht van Hoogeveen naar Noordscheschut en misschien wel door naar Nieuw-Amsterdam: het is een tocht in de voetsporen van Vincent van Gogh, die volgend jaar 140 jaar geleden in onze provincie was. Bij Stichting Drentse Praam staan ze stil bij de wegen die de beroemde schilder in Drenthe heeft bewandeld en daarom kochten ze een oud schip - een aak, om precies te zijn - aan om de boottochten zo authentiek mogelijk te maken.
In 1883 kwam Vincent van Gogh aan in Hoogeveen. "Toen hij daar veertien dagen rondgekeken had, is hij in de trekschuit gestapt en is hij naar Nieuw-Amsterdam gevaren", vertelt Albert Wolting van Historisch Scheepvaartcentrum Drentse Praam.

Sleutelen aan de aak

Toen Wolting dat hoorde, startte het scheepvaartmuseum een zoektocht naar een oude boot om rondvaarten mee te doen. Ze kwamen uit bij een aak uit 1908, die een maand geleden werd opgehaald uit het Noord-Brabantse Waspik. De tocht naar Drenthe duurde drie dagen. Sindsdien wordt er aan de boot gesleuteld. "We slopen binnen alles eruit om er zitplaatsen te maken, zodat er twaalf personen in kunnen zitten", legt Wolting uit.
Wat er in die maand allemaal is gebeurd? "De keuken en slaapkamer zijn eruit gesloopt en aan de voorzijde van de boot is een uitgang gemaakt naar het voordek. En er is inmiddels een kleinere keuken geplaatst", vertelt Wolting trots. "Er zit gewoon vaart in. Er is een aantal vrijwilligers dat hier bovenop zit en er echt wat van wil maken."

Trekschuit-achtig

De aak past helemaal in de stijl van toen Van Gogh hier voet aan wal zette, meent Wolting. "Het schip heeft de uitstraling van een Hoogeveense praam, maar dan van staal in plaats van hout", omschrijft Wolting. "Het ademt de sfeer van toen." Klein detail is wel dat Van Gogh ging toentertijd met een trekschuit richting Nieuw-Amsterdam ging en niet met een praam.
Volgens Otto Veenstra, één van de mannen die helpt met het opknappen van de aak, is het scheepje qua formaat wel een boot die lijkt op een trekschuit. "Maar we kunnen het ook de uitstraling geven van een trekschuit", legt hij uit. "Er komt een kleine mast op te staan waar je aan kunt trekken; dat deden ze vroeger. Ik wil de raampartijen een beetje nostalgischer laten lijken van de buitenkant. De uitstraling van de kuip en het interieur heeft al een beetje nostalgie. Dat maakt het al aantrekkelijk voor dit soort dingen."

Stichting Drentse Praam

Drentse Praam heeft als streven een historisch scheepvaartcentrum te realiseren in Hoogeveen. "In Hoogeveen is een groot scheepvaartcentrum geweest", legt voorzitter Wolting uit. "Dat kwam door de turfvaart. In de 18e en 19e eeuw had je hier heel veel scheepswerven. Daar is niks van over gebleven. Daarom willen wij graag een scheepvaartcentrum realiseren en dat dat blijft voor de toekomst." De vrijwilligers van Drentse Praam willen door middel van deze tochten uiteindelijk een locatie bemachtigen waarin zo'n historisch scheepvaartsmuseum gerealiseerd kan worden.

Toeristische tochten

De Drentse Praam organiseert al vaar- en fietstochten. Omdat dat zo'n succes is, willen zij nu met het historische aakje in de voetsporen treden van schilder Vincent van Gogh. De vaartochten moeten een blijvende toeristische attractie worden.
Pas volgend jaar wordt het schip ingezet voor de Van Gogh-tocht. Voor het zover is moet er nog wel wat gebeuren, meent Veenstra. "De technische installatie wordt nog aangepast. Denk ook aan een beeldscherm en allemaal andere uitingen om mensen mee te informeren. Een keukentje komt er nog, met allerlei apparatuur. Dat moet allemaal nog gebeuren. Ten slotte hopen we nog dat we een betere, stillere en milieuvriendelijkere motor voor de boot kunnen aanschaffen."
Of de mannen zelf ook iets met Van Gogh hebben? "Dat begint een beetje te komen", zegt Wolting met een lach op zijn gezicht. "Ik verdiep me er nu wat in. Het gaat heel veel over zonnebloemen. Maar ik had laatst een vergadering en daar zeiden ze: probeer nou voor Drenthe iets specifieks wat Van Gogh in Drenthe gedaan heeft op de kaart te zetten. Dát is de uitdaging. En ik denk dat wij daar met onze trekschuit best dicht bij zijn."
Oud schip voor Hoogeveense Vincent van Gogh-boottochten 'ademt de sfeer van toen'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.