Ruim 2500 mensen herdenken oorlogsslachtoffers op voormalig Kamp Westerbork

Bij het Nationaal Monument in Westerbork werden kransen gelegd (Rechten: Fred van Os/RTV Drenthe)
Bij het Nationaal Monument in Westerbork werden kransen gelegd (Rechten: Fred van Os/RTV Drenthe)
Bij het Nationaal Monument Westerbork in het voormalige doorgangskamp zijn vanavond de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Ruim 2500 mensen woonden de herdenking bij.
Vorig jaar woonden nog
de herdenking op het voormalige kampterrein bij.
De hele dag stond het voormalige doorgangskamp in het teken van herdenken. Overdag waren er lezingen van overlevenden van de Tweede Wereldoorlog, was er een toneelvoorstelling en waren er rondleidingen.

Vermoorde kinderen

Voorafgaand aan het stiltemoment om 20:00 uur lazen Leon Kok en Melissa Jongman, leerlingen van het Dr. Nassau College in Assen, onder begeleiding van de Westerborkklok, de namen voor van kinderen uit het kamp die de oorlog niet hebben overleefd.
Ondertussen startte een stille tocht, waarbij leerlingen van twee basisscholen uit Westerbork voorop liepen. De tocht begon bij de slagboom en eindigde bij het Nationaal Monument Westerbork.

Toespraken

Bij het monument kwamen meerdere sprekers aan het woord. Minister Hugo de Jonge van VWS waarschuwde voor het gevaar van onverschilligheid en opkomend antisemitisme, 74 jaar na de bevrijding van Nederland.
Holocaust-overlevende Hans Peeper sprak over zijn ervaringen in de kampen Westerbork en Bergen-Belsen, waar hij met zijn vader en moeder gezeten heeft. Zijn moeder stierf twee maanden voor de bevrijding. Ze ligt naamloos in een massagraf.
Stef Bos zong het op Kamp Westerbork gebaseerde nummer 'Hier vertrok de trein' en het lied 'Daarom zijn we vrij'.

Kaddisj

Als laatste sprak Diemenaar Joop Waterman, die in 1943 in het kamp geboren werd, de Joodse kaddisj uit. Na de kaddisj begon het stiltemoment, waarna trompettist Stephen de Koning het Signaal Taptoe door de bossen deed klinken. Afsluitend werden kransen, bloemen en - naar Joods gebruik - stenen gelegd voor de oorlogsslachtoffers.
RTV Drenthe zond de Dodenherdenking in voormalig kamp Westerbork live uit.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.