OM: Veehouder uit Wanneperveen verwaarloosde zijn runderen

Een 65-jarige boer uit Wanneperveen, vlakbij Meppel, mag als het aan het Openbaar Ministerie ligt tien jaar lang geen runderen meer houden. Hij zou zijn dieren onder erbarmelijke omstandigheden houden.
Het OM wil daarnaast dat de veehouder een voorwaardelijke celstraf van een zes maanden krijgt met een proeftijd van tien jaar. In die periode mag hij maximaal vijf landbouwdieren houden, alleen mogen dat geen runderen zijn.  

De smerige veehouderij is enkele maanden geleden al tijdelijk stilgelegd na een controle van de voedsel- en warenwaakhond NVWA. Op 13 februari werden volgens RTV Oost 52 runderen afgevoerd. 

Erbarmelijke omstandigheden
De oude stal had ongelijke vloeren en was zo vuil dat de dieren natte en met mest vervuilde ligplaatsen hadden. In de voerbakken lagen beschimmelde voerresten. De waterleidingen naar de drinkbakken waren lek en de zelfdrinkers deden het niet. De dieren liepen los op het erf en konden zo de weg op wandelen.

Ook lagen op het erf en in de stal scherpe spullen waaraan de dieren zich konden verwonden. Een koe zat met zijn poot vast in draad. Er was een groot gat in de vloer en op het erf lag al twee etmalen een dood kalf dat afgevoerd had moeten worden.

Eerder veroordeeld
De boer is al twee keer eerder veroordeeld voor dezelfde situatie. De aanklager sprak van een chronisch en structureel probleem. De verdachte accepteerde geen hulp. De advocaat van de man pleit voor vrijspraak wegens onvoldoende bewijs. 

De rechtbank in Zwolle doet over twee weken uitspraak.
Deel dit artikel: