Het 'oude spul' komt weer tot leven op stoomdag in Zuidlaren

"Ik heb iets met dat oude spul, daar zijn we vroeger mee grootgebracht", zegt Evert Mennega uit Eext trots. Hij staat naast een stationaire motor die vroeger in een houtzagerij werd gebruikt. "Alleen dat geluid al, dat is zo rustgevend. Dat vind ik gewoon geweldig."
Net als Mennega staan er meer mannen 'van een zekere leeftijd' op de stoomdag van Molenmuseum De Wachter in Zuidlaren. De meesten hebben de oude motoren, die bijvoorbeeld op diesel lopen, zelf weer opgelapt. Ze werden vroeger gebruikt om machines aan te drijven.

Oostblokmotoren

"Dit zijn Tsjechische motoren, die ik heb gevonden in Roemenië en Hongarije", zegt Rein Nijdam uit Nieuw-Buinen. "Ik ging daarheen met hulpgoederen. Die brachten we naar de mensen, die hadden wat oud ijzer liggen. Dat kocht ik dan. Zij waren blij, ik was blij."
De motoren die hij meenam, werden ooit gebruikt om een waterpomp aan te drijven. Maar ze deden het al lang niet meer. Toch wist Nijdam ze op te kalefateren. "Er zat veel werk in, maar nu lopen ze. Ik vind het mooi dat oude spul tot leven brengen."

Vele mislukkingen

Een bezoeker van de stoomdag is helemaal onder de indruk van het vakmanschap. Zelf probeerde hij al meerdere keren een stoommachine te maken. "Ik heb al vele mislukkingen gehad. Als je geen opleiding hierin hebt gehad, is het gewoon moeilijk."
Toch blijft zo'n machine voor hem geweldig: "Het leeft, het beweegt en maakt lawaai. Je kunt het allemaal zien gebeuren. Dat zie je niet bij een elektromotor."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.