Tijdelijk oorlogsmuseum Havelte officieel geopend

Met het plaatsen van een nieuwe historische vondst in een vitrine, is het tijdelijke 'Museum Vliegveld Havelte WOII' vanmorgen officieel geopend. Het museum zit in de lammerenkooi van de Holtinger Schaapskudde.
De objecten zijn veelal gevonden door schaapherder Jelle Kootstra. Hij verzamelt ze al twintig jaar. De laatste vondst, die burgemeester Rikus Jager in de vitrine mocht neerzetten, is een bord met bestek uit een voormalig jodenkamp uit de buurt.

Tijdelijk

Door de jaren heen heeft Kootstra veel objecten uit de Tweede Wereldoorlog gevonden op het terrein van het voormalige vliegveld bij Havelte. Het door Duitsers gebouwde vliegveld werd veel gebombardeerd tijdens de oorlog. In het museum zijn dan ook meerdere bommen te zien.
Lees meer: Herder Jelle Kootstra verknocht aan vliegveld Havelte
Het museum zat tot voor kort achter het huis van de ouders van Kootstra. Nadat zij verhuisden, is de collectie 'dakloos'. Tijdelijk kunnen de vondsten terecht in de lammerenkooi, maar na 26 mei moeten ze weer weg.
Stichting Museum Vliegveld Havelte WOII gaat op zoek naar een locatie waar de voorwerpen permanent tentoongesteld kunnen worden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.