Motorolie en motoren: Bouw TT Museum RTV Drenthe begonnen

Boet van Dulmen 500 cc machine
De machine van Boet van Dulmen uit 1984 en 1985 © RTV Drenthe/Frank Andringa
Het laatste pakje shag van Boet van Dulmen en de Toshiba 500cc-Suzuki waarop Den Boet in de seizoenen 1984 en 1985 uitkwam in het WK. Maar ook een Valentino Rossi-hoek met unieke materialen en de herbeleving van de TT Nacht in de jaren zestig. Het TT Pop Up Museum keert voorafgaand aan de TT terug bij RTV Drenthe.
Wanneer je door het atrium van het RTV Drenthe-pand aan de Beilerstraat 30 in Assen loopt, dan ruik je alweer de geur van motorolie. Her en der staan podia - nu nog leeg - en onder een laag doeken staat een motorfiets waarvan alleen de gouden velgen zichtbaar zijn. Conservator Sjoerd Looijenga loopt met een grote glimlach rond en verwelkomt de ene na de andere gast die materialen voor het museum komt brengen.
"De afgelopen weken ben ik heel Nederland doorgereisd op zoek naar unieke museumstukken", vertelt Looijenga. "Het grappige van deze wereld is dat als je bij iemand komt voor een stuk en aan de praat raakt, diegene direct met allemaal tips komt over bijzondere stukken die bij anderen liggen. Het aanbod is enorm."
Artikel loopt door onder de foto
MV Agusta's
Twee MV Agusta's wachten op een plekje in het TT Museum © RTV Drenthe/Frank Andringa

TT Museum groter dan vier geleden

In 2018 verandert het atrium van RTV Drenthe voor het eerst in een pop-up TT Museum. Op dat moment wordt er in Assen al gepraat over een vast TT Museum, maar dat laat dan al lang op zich wachten. "Wij wilden dat museum onder de aandacht brengen en een zetje in de rug geven. Maar dat is eigenlijk helemaal uit de hand gelopen", lacht de conservator.
In het museum stonden tal van historische motoren, hingen motorpakken en konden historische beelden worden bekeken. Dat gebeurde massaal. "In een week tijd kwamen 4.600 bezoekers naar ons museum", vertelt Looijenga. "Na twee dagen verwelkomden we al onze duizendste bezoeker. We waren echt verrast door de populariteit. Heel leuk om te zien was dat wildvreemden direct met elkaar aan de praat raakten. Bezoekers wilden ervaringen met elkaar delen."
Na het succes van vier jaar geleden, pakt RTV Drenthe nu nog groter uit. Niet alleen is er meer gedaan aan voorbereiding, het museum is straks ook twee weken geopend. Bovendien komt er een praothuus waar bezoekers wat kunnen drinken en met elkaar kunnen napraten.
In het TT Museum staan dit jaar Boet van Dulmen, Valentino Rossi en de TT Nacht centraal. De TT Nacht kun je beleven, Rossi doet dit jaar voor het eerst in 26 jaar niet mee aan de TT en Van Dulmen verongelukte vorig jaar.
Artikel loopt door onder de foto
Pitlane entry
Een bord dat doet herinneren aan de TT van vroegere jaren © RTV Drenthe/Frank Andringa

Laatste pakje shag van Den Boet

"We hebben uniek materiaal van de familie van Boet van Dulmen gekregen", vertelt Looijenga trots. "Allemaal materiaal waar een verhaal achter zit. Zo hebben we bijvoorbeeld het laatste pakje shag. Na het rijden rolde hij altijd eerst een sigaret en stak die op. Daarvoor heeft hij ooit nog eens vastgezeten. Dat was na de GP van Finland in 1979, de enige WK-race die hij in zijn carrière won. Shag was onbekend in Finland. In de paddock rolde Van Dulmen sigaretten en andere coureurs rookten ook uit zijn pakje shag. Politieagenten dachten dat hij aan drugs deed. Ze hebben hem opgepakt en in een cel gezet."
Sowieso was die race in Finland legendarisch. Een dag voor de race dacht Van Dulmen niet mee te kunnen doen aan de wedstrijd, omdat hij na de laatste training een vastloper had. "Zijn monteur Gerrit Veldscholten heeft de hele nacht doorgewerkt en uiteindelijk wist Van Dulmen de wedstrijd zelfs te winnen", geeft Looijenga een lesje racegeschiedenis. "Die vastgelopen zuiger is trouwens tijdens onze zoektocht weer opgedoken en ligt ook in het museum. Net als dat de Toshiba 500cc-Suzuki uit de seizoenen '84 en '85 hier staat."
Artikel loopt door onder de foto
Kreidler Van Veen
Een Kreidler Van Veen staat klaar voor het museum © RTV Drenthe/Frank Andringa

Nog meer uniek materiaal

Boet van Dulmen, Valentino Rossi en de TT Nacht mogen centraal staan, toch is er nog veel meer uitzonderlijk materiaal te bekijken. Zo is er een hoek waar zichtbaar is hoe RTV Drenthe sinds 1989 verslag heeft gedaan van TT Assen, met natuurlijk unieke beelden. Ook zijn er pakken van bekende coureurs, waaronder Giacomo Agostini.
Hoogtepunten:
  • Unieke films van het TT Bureau
  • 25 historische racemotoren, waaronder de 125cc Honda van Hans Spaan
  • 100 miniatuurhelmen van Valentino Rossi
  • Racepakken van onder meer Giacomo Agostini, Wil Hartog en Jack Middelburg

Rossi en de TT Nacht

Valentino Rossi heeft zijn eigen hoek, waar onder meer een van zijn motoren staat. "Daarnaast hebben we materiaal van verzamelaars gekregen. Zo is er iemand die al zijn helmen op schaal heeft nagemaakt. Dat zijn er honderd! En wist je dat die man nog steeds razend populair is. Ondanks dat hij niet meer rijdt, is er nog altijd nieuwe merchandise van hem te koop", aldus Looijenga. Ook zal in de Rossi-hoek de RTV Drenthe-podcast ValenTTino, Koning van de TT te beluisteren zijn.
De TT Nacht wordt volgens de conservator echt een beleving. "Daar loop je de TT Nacht van de jaren zestig binnen. De eerste die je tegenkomt is een agent van de oproerpolitie. Het was de tijd van de rellen in Assen. Die rellen kun je op beeld zien en langzaam veranderen die beelden naar de tijd van nu."

Bezoek gratis het TT Museum

Het pop-up TT Museum van RTV Drenthe is dagelijks geopend van 11 tot en met 25 juni tussen 10.00 en 17.00 uur. De entree is gratis. Woon je in de buurt? In verband met de verwachte drukte tijdens de TT week, is het verstandig om het tijdelijke museum al in de eerste week te bezoeken.
Het tijdelijke TT-museum trok in 2018 4.600 bezoekers:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.