Lokkertjes voor overlastgevende stadsduiven in duiventil van Assen

Duif in duiventil op dak gemeentehuis
Een lokduif bewondert de buitenwereld vanuit de duiventil © RTV Drenthe / Esmée Söllner
Nog even, en het Asser stadscentrum is - als alles volgens plan verloopt - eindelijk verlost van zo'n honderd overlastgevende duiven. Vandaag zijn er twaalf lokduiven geplaatst in de nieuwe duiventil op het stadhuis. En als kwartiermakers van dit kersverse onderkomen moeten zij straks hard aan het werk.
Het twaalftal heeft namelijk de schone taak om de inmiddels veelbesproken stadsduiven vanuit de binnenstad richting de duiventil op het Asser stadhuis te lokken.

Zwaan-kleef-aan

Eerst moeten de lokduiven nog wel drie weken wennen. Daarna worden ze losgelaten, om aan hun 'lokklus' te beginnen. "Je kunt het inderdaad omschrijven als een soort zwaan-kleef-aan-effect. En ik vertrouw erop dat ze daarin slagen", verwacht bioloog Diererik van Liere. "Want in andere steden, waar ze ook een duivenprobleem hadden, hebben ze dezelfde ervaring opgedaan met een duiventil. Daar hebben we uitgebreid ons licht opgestoken."
De twaalf duiven, waaronder twee paartjes, krijgen in Assen een 'tweede leven', zo vertelt de kersverse gemeentelijke duivenbeheerder Bart Broersma. Hij werkt als vrijwilliger bij de dierenambulance en is door Assen speciaal aangesteld voor het beheer van de duiventil op het stadhuis. Hij heeft de lokduiven net opgehaald uit het Friese vogelasiel De Fügelhelling, en laat de wat gestreste beesten voorzichtig vrij in de nog poepvrije duiventil. Het hok biedt plek aan in totaal 84 paartjes. De eerste twaalf zijn als het ware de 'wegvoorbereiders' voor de rest van de stadsduiven.

Rondvliegen en lokken

"We laten ze hier eerst lekker even wennen, met elke dag vers water en voer. En ze kunnen ook alvast een stukje naar buiten lopen, via het uitvlieghok hierboven, waar nu nog gaas voorzit. Zo kunnen ze alvast aan de buitenlucht ruiken, en ook wat om zich heen kijken. En als ze dan goed gewend zijn, laten we ze los, en mogen ze hun werk gaan doen. Dat houdt in rondvliegen boven de stad en de andere duiven meelokken naar deze plek waar het lekker droog is, en waar water en voer is", aldus bioloog Van Liere.
De bioloog is als diergedragsdeskundige vorig jaar ingehuurd door de gemeente Assen. Want wethouder Bob Bergsma (D66) wilde na de zoveelste brandbrief van klagende Assenaren voor eens en altijd een einde maken aan de overlast die de stadsduiven veroorzaken. Ondernemers en centrumbewoners klagen er al jaren steen en been over, omdat de duiven alles onderschijten. Ook nestelen ze, als ongenode gasten, bij appartementenbewoners op balkons waar ze eieren, soms zelfs jonge duifjes, en een hoop rotzooi achterlaten. En ook winkels rond het Koopmansplein zijn de duivenstront meer dan beu, waar de duiven zich in groten getale verzamelen.

Voerverbod

De gemeente denkt het probleem met de duiven nu voor eens en altijd op te lossen met een speciale duiventil op het Asser stadhuis, waar ze voer krijgen en nestelruimte. En tegenover de til staat een heuse duiventribune, bedoeld als rustplaats voor alle duiven die buiten wachten op hun broedende partner binnenin de duiventil. Alleen in de duiventil krijgen de dieren voer, voor alle andere locaties in de stad geldt straks een voerverbod.
(Bekijk hieronder de video over de komst van de lokduiven. Verhaal verder onder de video)
Lokkertjes voor overlastgevende stadsduiven in duiventil van Assen
Eind april werd de nieuwe duiventil al in onderdelen op het Asser stadhuis gehesen. Daarna is het bouwpakket verder in elkaar gezet en klaargemaakt voor bewoning. Zodra de lokduiven op pad mogen, gaat het voerverbod meteen in.

Kijkje in de duiventil

Een Assense, die dagelijks op het Koopmansplein de duiven voert, mag dan ook niet meer met voer rondstrooien vanuit haar fietstassen. Duivenbeheerder Bart Broersma is van plan de dame één dezer dagen mee te nemen, het dak op van het stadhuis, om haar de duiventil te laten zien, en haar wegwijs te maken in de dagelijkse routine. "Zo zal ze met eigen ogen kunnen zien, dat er goed voor de beesten gezorgd wordt", vertelt Broersma.
Ook op andere plekken wordt door particulieren met voer gestrooid. De gemeente heeft onlangs de algemene plaatselijke verordening (APV) uitgebreid met een voerverbod. "Anders heeft de duiventil, en het beheer ervan, geen enkele zin. Bedoeling is dat de stadsduiven, vooral gedreven door honger, hun soortgenoten gaan volgen, want die weten inmiddels waar voer en water te halen is. Namelijk in de duiventil", aldus Van Liere.

Trainen met een fluitje

Broersma, die de duiventil zal beheren, gaat de grootste vriend van de troep stadsduiven worden. Zo rond tien uur 's morgens is het voedertijd, is het voornemen van Bart. "En ik wil ze de komende weken gaan trainen met een fluitje. Dus vlak voordat ik voer in de bakken doe, blaas ik op mijn fluitje. Een duidelijk signaal voor voedertijd", lacht Broersma. "En als je op die manier honden dingen kan laten doen, dan moet dat ook met duiven lukken."
(Verhaal gaat verder onder de foto)
Lokduif duiventil Assen
De lokduiven zijn losgelaten in hun nieuwe onderkomen © RTV Drenthe/Margriet Benak
Volgens bioloog Van Liere kan het wel enkele weken duren, voordat alle Asser stadsduiven het 'goede voorbeeld' van de lokduiven volgen en definitief de duiventil op het stadhuis kiezen als nieuw onderkomen. "Hier mogen ze poepen wat ze willen, lekker nestelen, en er is een speciale duiventribune voor ze gemaakt. Daarmee hebben we in Assen trouwens een heuse primeur. Nergens staat zo'n tribune als bij ons."

Eieren uitbroeden tot maximum

Deze speciale tribune wordt volgens Diederik van Liere straks the place to be voor de rustende duif. "Terwijl de ene helft van het paartje broedt in de duiventil, gaat de andere trouw buiten op de duiventribune zitten wachten, met uitzicht op het hok, totdat de partner eruit komt, en er voor het broeden gewisseld wordt. Hoe mooi is dat", lacht Van Liere.
De eerste duiveneieren mogen voorlopig gewoon uitgebroed worden. Totdat er geen plek meer is voor alle duiven in de til. "Er is maximaal plek voor 84 paartjes, dus voor 168 duiven, en volgens een schatting bivakkeren er zo'n kleine honderd stadsduiven in het centrum. Dus er kan wat bij. Maar als er te veel komen, gaan we eieren vervangen door kalkeieren. Klinkt misschien onaardig, maar het is een diervriendelijke methode om de duivenpopulatie goed te beheren", stelt Van Liere.

Diehards wegvangen

Of uiteindelijk alle stadsduiven uit hartje stad zich de komende tijd ook echt laten verleiden tot een vlucht naar de nieuwe duiventil, dat kan Van Liere niet met honderd procent zekerheid zeggen. Maar ook daar is aan gedacht in het gemeentelijke plan van aanpak voor de duivenoverlast. "De echte diehards die per se in het centrum willen blijven hangen, die gaan we dan wegvangen en een tijdje in de duiventil opsluiten, zodat zij zich dit nieuwe onderkomen ook eigen maken. Dus ze komen hoe dan ook in die duiventil", besluit Van Liere.
duiventil Assen met tribune
Tegenover de duiventil op het Asser stadhuis staat een heuse tribune voor rustende duiven © RTV Drenthe / Margriet Benak

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl