Rookmelders per 1 juli verplicht in iedere woning: 'Je wordt op tijd gewaarschuwd'

Rookmelders worden vrijwillig geplaatst in het huis van 75-plusser
Rookmelders worden vrijwillig geplaatst in het huis van 75-plusser © RTV Drenthe / Liam Heeremans
Vanaf 1 juli is het verplicht om op iedere verdieping en langs elke vluchtroute in een woning minstens één rookmelder geïnstalleerd te hebben. De regel bestond al sinds 2003 voor nieuwbouwwoningen, maar daar komen nu ook de bestaande woningen bij. Vrijwilligers van dorpscorporatie 'Nei Naoberschap' in Gees en Zwinderen helpt de 75-plussers met het plaatsen van de melders. En dat niet alleen.
Projectleider Jan-Arie van Berkum kijkt toe hoe de eerste rookmelder wordt geplaatst in de woning van de 75-plusser. "Met het 'Nei Naoberschap' willen wij bevorderen dat mensen hier zo lang mogelijk gezond en gelukkig kunnen blijven wonen. Wij helpen de bewoners onder meer met boodschappen halen en een klusje doen in de tuin." In dit geval worden er dus ook rookmelders opgehangen.
De melders worden niet alleen geleverd aan de 75-plussers in de twee dorpen, maar aan alle inwoners. "De gemeente Coevorden geeft ieder dorp een budget en daar hebben wij een aanvraag op gedaan. Met het budget kunnen wij aan de ene kant de 75-plussers één gratis rookmelder geven en de andere inwoners kunnen tegen korting rookmelders aanschaffen", vertelt Van Berkum.
Projectleider Jan-Arie van Berkum van dorpscorporatie 'Nei Naoberschap'
Projectleider Jan-Arie van Berkum van dorpscorporatie 'Nei Naoberschap' © RTV Drenthe / Liam Heeremans

'Voor de eigen veiligheid'

Niet voor iedereen is het gemakkelijk om een rookmelder op te hangen. Inwoner Rob Buschman wordt daarom geholpen bij het plaatsen van de melders in zijn boerderij in Gees. "Er komen er in totaal drie in dit pand", vertelt de 75-plusser. "Het wordt voor je opgehangen en je hoeft niet op de ladder te klimmen. Het wordt door mensen gedaan die gewend zijn om met een schroef en een schroevendraaier om te gaan. Dat is fantastisch en het zit meteen goed!"
Projectleider Van Berkum benadrukt dat de dorpscorporatie zich vooral richt op de 75-plussers, niet alleen omdat het voor deze mensen niet vanzelfsprekend is om een melder op te hangen. "Het is een doelgroep waar wij graag mee in contact zijn en dit is een manier om met hen in contact te komen." Buschman kiest niet alleen voor de rookmelders omdat het aan het einde van de maand verplicht is. "Het is ook voor de eigen veiligheid, op die plekken waar rook zou kunnen ontstaan."
Rookmelders per 1 juli verplicht in iedere woning: 'Je wordt op tijd gewaarschuwd'

Woningcorporaties

Uit een belronde langs de Drentse woningcorporaties komt vooral naar voren dat de meeste huurhuizen voorzien zijn van een rookmelder. Naar eigen zeggen lopen ze op schema om aan de verplichting per 1 juli te voldoen. Hoewel de batterijen van rookmelders tien jaar meegaan, controleren enkele corporaties tussentijds de rookmelders. Ook krijgen huurders instructies hoe ze de melder moeten testen en hoe ze zelf onderhoud kunnen plegen, door met een stofzuiger erlangs te gaan.
Actium is één van de weinige woningcorporaties die alle woningen al heeft voorzien van een rookmelder. "Daar zijn we in 2009 al mee begonnen en inmiddels zijn sommige rookmelders alweer aan vervanging toe", zegt Monique Boeijen, directeur-bestuurder van de corporatie. Actium stelt de veiligheid van haar bewoners voorop en daarom zijn er afspraken gemaakt met het aangesloten cv-installatiebedrijf om rookmelders één keer per 1,5 jaar te controleren of ze het daadwerkelijk doen.

'Belangrijk voor jou en je naasten'

Carry Seidel van brandweer Drenthe benadrukt hoe belangrijk een rookmelder in huis is. "Als je slaapt zijn al je zintuigen natuurlijk uit. Je ogen zijn dicht, je neus slaapt en je ruikt niks." Door een rookmelder word je op tijd gewaarschuwd om te kunnen vluchten.
Door ouderdom kan je gehoor achteruitgaan en juist dat zintuig is noodzakelijk om een rookmelder te horen. Volgens Seidel staat de wetenschap niet stil en is ook hier inmiddels een oplossing voor. "Er zijn rookmelders die kunnen communiceren met een trilkussen, die je onder je hoofdkussen legt. Je hoeft de melder dan niet te horen om wakker te worden. Je voelt hem dan", zegt de brandweervrouw.
Volgens Seidel plaats je een rookmelder niet omdat het nu verplicht is of omdat de minister het zegt. "Je doet het voor jezelf en voor je huisgenoten, zodat je geen slachtoffers krijgt bij brand." De huiseigenaar is verantwoordelijk voor het plaatsen en onderhouden van de rookmelder. "Dat valt onder het bouwbesluit en dat besluit valt onder de gemeente. De gemeente zou dus verantwoordelijk moeten zijn voor de handhaving." De brandweervrouw benadrukt dat je niet zover moet gaan. "Je moet gaan voor wat belangrijk is voor jou en je naasten", sluit Seidel af.
Carry Seidel van brandweer Drenthe benadrukt de urgentie van een rookmelder
Carry Seidel van brandweer Drenthe benadrukt de urgentie van een rookmelder © RTV Drenthe / Liam Heeremans

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.