Gemeenten weigeren op te draaien voor extra kosten jeugdhulp

Gemeenten weigeren nog langer op te draaien voor de extra kosten die zij maken voor de toenemende vraag naar de jeugdhulp en psychische zorg.
In een open brief in het AD overweegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) afstand te doen van de taken die de gemeenten van het Rijk hebben overgenomen.

"Als het kabinet niet bereid is om gemeenten voldoende tegemoet te komen, is het de vraag of wij onze inwoners kunnen geven waar zij recht op hebben. In uw belang moeten wij dan serieus overwegen of wij de gedecentraliseerde taken weer bij het Rijk terugleggen", staat in de brief.

De gemeenten benadrukken dat ze deze verregaande stap niet zomaar zullen nemen. "We willen onze jeugd niet in de steek laten. Als er geen compensatie komt, moeten gemeenten bezuinigen", meldt de VNG in de open brief. "Dat heeft ongewenste gevolgen."

Tekort Drentse gemeenten
De problemen spelen ook bij Drentse gemeenten, Over 2018 hadden zij samen een tekort van 22 miljoen euro.

De grootste tekorten komen voor in Hoogeveen, Assen, Emmen en Tynaarlo. Ze hebben zelf inmiddels maatregelen genomen om de tekorten terug te dringen. Zo wordt de administratielast verminderd, moeten kinderen niet te snel een label opgedrukt krijgen, en willen ze minder doorverwijzingen naar de zwaarste zorg. 

Positief verrast
FNV Zorg & Welzijn laat weten positief verrast te zijn door de stevige woorden van de VNG. De bond wijst erop dat als er geld bijkomt, dit wel op de goede plek moet terechtkomen. "Geld voor jeugdzorg moet naar jeugdzorg", zegt bestuurder Maaike van der Aar. "Het mag niet wegvloeien in de tekorten van de gemeenten."

Op 18 april hebben FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn een ultimatum gestuurd naar minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. De bonden willen dat in de jeugdzorg verantwoord kan worden gewerkt met passende arbeidsvoorwaarden. De vakbonden eisen dat een bezuiniging van 450 miljoen euro op jeugdzorg wordt teruggedraaid en dat er 300 miljoen euro komt voor de toename van de vraag naar jeugdzorg.
Meer over dit onderwerp:
jeugdhulp psychische zorg gemeenten VNG
Deel dit artikel: