Herinneringscentrum Westerbork krijgt nu al prijs voor nog te openen expositie

Prijs voor Herinneringscentrum Westerbork
De expositie in Herinneringscentrum Kamp Westerbork is in opbouw © RTV Drenthe
Nog voordat de expositie De Herinnering aan kamp Westerbork is opgebouwd, heeft Herinneringscentrum Kamp Westerbork er een Europese prijs voor ontvangen. De nieuwe tentoonstelling gaat over de vele betekenissen die de plek heeft gehad sinds de Tweede Wereldoorlog.
"Het is bijzonder dat je waardering krijgt op deze manier", zegt tentoonstellingsmaker Bas Kortholt over de prijs Call for Support van de Europese Unie en de Raad van Europa. "Het is gek dat je een prijs krijgt voor een plek met een verschrikkelijke geschiedenis, dat past eigenlijk niet bij elkaar. Maar de waardering geeft wel energie om zo goed mogelijk het verhaal te vertellen."

Verschillende visies

De prijs is bedoeld om het ontwikkelen van nieuwe visies op Europees erfgoed te stimuleren. En verschillende visies staan centraal in de tentoonstelling die vanaf 8 juli tot en met november 2023 te zien is. Want volgens Kortholt bestaat er niet één Kamp Westerbork. "Kamp Westerbork heeft veel betekenissen. Tegenwoordig wordt het herinneringscentrum bezocht door heel veel mensen met verschillende redenen. Een nabestaande heeft een heel ander verhaal dan iemand die hier op vakantie is en een bezoek brengt."
In het jaar dat het herinneringscentrum veertig jaar bestaat (2023) vestigt het museum de aandacht dus deels op zichzelf. "Een van de doelen van Herinneringscentrum Kamp Westerbork is reflecteren op de geschiedenis, dan moet je ook reflecteren op jezelf." De tentoonstelling laat zien hoe de samenleving in de afgelopen 77 jaar met de herinnering aan de oorlog is omgegaan. Een deel van de publiekstentoonstelling bestaat uit interpretaties door acht gastconservatoren die daarmee hun eigen kijk op het verleden en heden van kamp Westerbork weergeven. Kortholt: "Dat zijn mensen met Joodse, Sinti en Roma en Molukse achtergronden, academici en studenten."
Kamp Westerbork krijgt nu al prijs voor nog te openen expositie

Toen en nu

De gastexposities zijn wisselend. Het hoofdonderdeel gaat over hoe de samenleving naar Kamp Westerbork kijkt, en de discussies daarover. "Hoe een interneringskamp woonoord Schattenberg wordt en uiteindelijk het herinneringscentrum, dat er sinds 1983 staat", legt Kortholt uit. In 1950 werd er volgens de conservator heel anders tegen de locatie aangekeken dan in 1970, toen er (pas) een monument kwam voor de Joden, Roma en Sinti. En anno nu vinden er weer compleet andere discussies plaats. "Het gaat over al die instellingen en mensen die sindsdien met Kamp Westerbork te maken hebben gehad. Met video, audio en een virtuele reconstructie tonen we dat. Het wordt als het ware een tijdlijn."
De reis door de visies op het kamp eindigt bij een social-mediawand, waar hedendaagse discussies over de oorlog en oorlogsvergelijkingen centraal staan. Niet zozeer om met een belerend vingertje te wijzen, zegt Kortholt. "Maar het gaat om wat de bezoeker ervan vindt dat er mensen zijn die coronamaatregelen met de situatie in Kamp Westerbork vergelijken."
1985, Herdenking bevrijding voormalig kamp Westerbork 40 jaar geleden; Prinses Juliana
Beeld van een herdenking in voormalig Kamp Westerbork in 1985 © Nationaal Archief/Rob Croes/Anefoto

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.