Aalscholvers Sportlandgoed Zwartemeer zijn concurrent voor sportvissers

Aalscholvers op Sportlandgoed Zwartemeer mogen van de provincie worden gedood (Rechten: ANP/Marten van Dijl)
Aalscholvers op Sportlandgoed Zwartemeer mogen van de provincie worden gedood (Rechten: ANP/Marten van Dijl)
Tot en met 2024 mogen aalscholvers op Sportlandgoed Zwartemeer worden gedood. De vogels eten vissen op en concurreren daarom met hengelaars.
Provincie Drenthe verleende op 3 april toestemming 'voor het bestrijden van aalscholvers ter voorkoming van schade aan bedrijfsmatige visserij op het sportlandgoed Zwartemeer'. Dierenrechtenorganisaties Fauna4Life en Animal Rights zijn het hier niet mee eens.

'Geen reden'

"Aalscholvers eten nou eenmaal vis, dat kan ze moeilijk worden verboden", aldus de dierenrechtenorganisaties. "Het beschermen van een hobby zou geen reden moeten zijn om een beschermde inheemse diersoort te doden."
Daarnaast vinden de organisaties dat er geen sprake is van bedrijfsmatige visserij op het Sportlandgoed. Volgens hen gaat het om recreatieve visserij. "Dat is geen wettelijke grond, waarop wilde dieren kunnen worden gedood."

Bezwaar

Fauna4Life en Animal Rights hebben bezwaar gemaakt tegen het besluit van de provincie. "Wij hebben de provincie met klem verzocht de toestemming in te trekken. Doen ze dit niet, dan zullen wij juridische stappen overwegen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.