Op weg naar nieuwe avonturen met Het Prentenboek

Er gaat een wereld voor je open als je tijdens een wandeling goed naar het pad kijkt. Voetafdrukken van dieren geven je nieuws over de dieren om je heen. Over de dieren die zich vlakbij schuilhouden of die er net vandoor zijn. Het Prentenboek, een nieuw naslagwerk, helpt je om deze afdrukken te lezen.
Het Prentenboek is vandaag verschenen. In dit boek bundelen René Nauta en Aaldrik Pot veertig jaar aan ervaring met het zoeken naar prenten. "We willen je op weg helpen avonturen te beleven", schrijven ze in de introductie.

Bekijk hier hoe René Nauta prenten van een haas ontdekt. De tekst gaat door onder de video.


Ruim honderd soorten
Het is een naslagwerk over de voetafdrukken van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en ongewervelden die voorkomen in Noordwest-Europa. In het boek van 452 pagina’s staan de prenten van ruim honderd soorten, in beeld gebracht met meer dan zevenhonderd foto’s en ruim 350 tekeningen.

Win: een diersporen-workshop! Doe mee met de quiz!

Onduidelijke prenten 
Bijzonder aan dit naslagwerk is dat er ook foto's in staan van prenten die niet zo duidelijk zijn. Je komt namelijk vaak onvolledige prenten tegen. Nauta en Pot laten zien hoe je deze prenten toch kunt lezen. Ook geeft Het Prentenboek aan wat de belangrijkste verschillen zijn tussen prenten die erg op elkaar lijken.

Mee naar buiten
Het boek is zowel voor de beginnende speurder als de ervaren spoorzoeker. De auteurs roepen op om het boek te zien als een handvat: 'want echt iets leren over sporen gebeurt buiten. Oftewel: Learning about tracks means a lot of dirttime.'

Zie ook: ROEG! zoekt sporen met René Nauta

In ROEG! zie je zaterdag vanaf 17.11 uur op RTV Drenthe meer over voetafdrukken.