Molukkers herdenken doodgeschoten kapers, 45 jaar na treinkaping De Punt

Molukkers herdenken doodgeschoten kapers, 45 jaar na treinkaping De Punt
Molukkers herdenken doodgeschoten kapers, 45 jaar na treinkaping De Punt © Persbureau Meter
Honderden Molukkers hebben vandaag in Assen en Bovensmilde de beëindiging van de treinkaping bij De Punt herdacht, precies 45 jaar geleden. Ook eindigde toen de gijzeling op een school in Bovensmilde. Bij de herdenking stonden de Molukse gemeenschap en vertegenwoordigers van de Molukse onafhankelijkheidsbeweging RMS stil bij de dood van zes van de treinkapers.
De treinkaping begon op 23 mei 1977, toen acht gewapende Molukkers ter hoogte van De Punt de trein van Assen naar Groningen stilzetten en 54 reizigers gijzelden. Twintig dagen later maakten Nederlandse mariniers een einde aan de kaping. Tijdens de bevrijdingsactie kwamen zes kapers en twee gijzelaars om het leven.

'Molukse helden'

De Molukse gemeenschap herdenkt de kapers als vrijheidsstrijders die opkwamen voor de Molukse zaak. Ze verwijten het de Nederlandse overheid dat zij de eerste generatie Molukkers onder valse voorwendselen in de jaren '50 naar Nederland heeft getransporteerd. Daarnaast kwam Nederland volgens de RMS niet genoeg op voor de onafhankelijkheid van de Zuid-Molukken van Indonesië, terwijl dat wel zou zijn beloofd.
Een stoet van tientallen auto's en motoren trok vanmiddag vanuit Bovensmilde naar begraafplaats De Boskamp in Assen, waar de zes treinkapers begraven liggen. Bij hun monument sprak RMS-president John Wattilete over helden die de hoogste prijs hebben betaald omdat ze opkwamen voor het Molukse vaderland.
Molukkers herdenken treinkaping De Punt
Tijdens de herdenking legden nabestaanden van de kapers kransen bij het monument voor de kapers en werd een minuut stilte gehouden. Dichteres Gloria Lappya droeg een gedicht voor en de honderden aanwezigen zongen gezamenlijk het Zuid-Molukse volkslied.

Nieuwe generatie

Bij de herdenking waren ook veel jongeren aanwezig. Het comité dat de herdenking organiseert bestaat vooral uit mannen van boven de zeventig en is druk op zoek naar verjonging. Volgens het comité is er ook bij de nieuwe generaties Molukkers veel behoefte om dergelijke herdenkingen in stand te houden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.