Steeds meer dorpen verliezen laatste café: 'Stukje nostalgie'

Greetje Kleinenberg Cafe Pagters Roswinkel
Greetje Kleinenberg voor haar voormalige stamkroeg © RTV Drenthe
Een dorp zonder café. Het is het schrikbeeld van doorgewinterde kroegtijgers, maar steeds vaker de realiteit in Drentse dorpen. Zoals in Roswinkel, waar voormalige stamgasten nog steeds met weemoed terugdenken aan 'hun' café Pagters.
"We hadden een vaste kern waarmee we hier met elkaar kwamen," zegt Greetje Kleinenberg. Ze was een bekend gezicht in café Pagters, voordat het in 2018 dicht ging.
"Het was altijd gezellig en soms te gezellig", lacht ze. "Na voetbalwedstrijden ging we ook altijd nog even naar Lammie, zoals we dat dan zeiden. Dan zaten we om zeven uur met bordjes patat bij haar Studio Sport te kijken. Dat was een vaste traditie."

Creatieve oplossing

Sinds 2013 is het aantal cafés in Drentse dorpen met bijna 20 procent afgenomen, blijkt uit cijfers van Kamer van Koophandel. Daardoor is er in sommige dorpen helemaal geen kroeg meer over.
Ook Gasselte moest het zonder café stellen toen op trouwlocatie De Kruimel het cafégedeelte sloot. Eigenaar Carolien Pepping bedacht daar na een paar jaar een creatieve oplossing voor: ze begon een hobbycafé aan huis.
"Ik miste het zelf ook. Een gezellig cafeetje waar je heen kan gaan", zegt Pepping. "Dat kan bijna nergens meer omdat je er gewoon niet van kunt leven. Maar omdat ik er niet van hoef te leven, kan ik dit doen."
Bekijk hier aflevering 4 van de serie Eén met de jas aan, om te zien hoe in Gasselte toch weer een café kwam:
Steeds meer dorpen verliezen laatste café: 'Stukje nostalgie'
Een keer per week op zaterdag is haar café, genaamd 't Lutkenend, open. Samen met een paar vrijwilligers runt ze de bar en wordt er een maaltijd gekookt. Zij en de andere dorpsbewoners misten dat in het dorp: "Een plek om elkaar te ontmoeten. Je gaat wel op visite of je spreekt af met vrienden, maar hier spreek je ook andere mensen", zegt Pepping.
Dat is ook precies wat Kleinenberg mist in Roswinkel. Het dorp heeft nog wel een dorpshuis. Daar werden verschillende verenigingen ondergebracht die eerst in café Pagters kwamen, zoals muziekvereniging Amoroso. Maar wat Kleinenberg betreft kan het dorpshuis het café toch niet helemaal vervangen.
"Het dorpshuis is ook gezellig, maar niet altijd open", legt Kleinenberg uit. "In een bruin café stap je gemakkelijker binnen. Dat doe je maar zo niet in een dorpshuis."

Kan niet overal

Maar een concept zoals 't Lutkenend is niet overal te realiseren. Om dat te doen heb je een vergunning nodig en moet het geoorloofd zijn om horeca te hebben in het pand. In Gasselte had Pepping dat toevallig al voor elkaar bij haar woonhuis: "Ik vind het heel gezellig. Ik ga niet naar het café, maar het café komt bij mij."
Voor de gesloten deur van het pand aan de Roswinkelerstraat waar haar stamcafé vroeger zat, denkt Kleinenberg nog eens terug aan die goede oude tijd. "Ik vind het mooi als in elk dorp ook een dorpscafé is. Dat is een stukje nostalgie dat bij een dorp hoort. Maar ja, het is niet anders."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.