Coevorder Kunstenaars Collectief zoekt nieuw pand: 'Ligt niet voor het oprapen'

Berry Karsemeyer en Minno de Roo van het CKC hopen op een soortgelijk onderkomen
Berry Karsemeyer en Minno de Roo van het CKC hopen op een soortgelijk onderkomen © RTV Drenthe / Dylan de Lange
Het Kunstenaars Collectief Coevorden moet op zoek naar een nieuw onderkomen, want het huidige pand in de binnenstad wordt gesloopt. Maar de zoektocht blijkt niet zo gemakkelijk.
Zo'n vijftig meter vanaf de markt in Coevorden zit het clubhuis van het Coevorder Kunst Collectief (CKC), aan de Sallandsestraat. Sinds 2011 mag de vereniging, die achttien leden telt, gebruikmaken van het oude winkelpand met twee verdiepingen. Vanaf de straat loop je zo de galerie, genaamd Kunst Op Vijf, binnen en achter- en bovenin bevinden zich de werkplaatsen.
"Wij zitten hier antikraak", legt voorzitter Minno de Roo uit. "Zo houden wij de winkelstraat in ere, was het idee. Dat gaat goed, tot nu toe."

Sloop

Coevorden wil het winkelgebied in het centrum graag verkleinen. Meer winkels rondom de markt en daarbuiten meer ruimte voor iets anders, zoals woningen. Het gebouwenblok waarin het CKC gevestigd zit, moet tegen de vlakte. Op die plek komen nieuwe woningen. De sloop staat gepland voor januari 2023, zo laat De Roo weten. Mocht het dan nog niet beginnen, kan het per drie maanden worden uitgesteld.
"Een nieuwe plek ligt niet voor het oprapen", schetst De Roo het probleem. "We informeren bij makelaars en de gemeente, maar niemand heeft een idee waar we terecht kunnen. Wij zelf ook niet."
Bekijk de zoektocht van het Coevorder Kunst Collectief:
Coevorder Kunstenaars Collectief moet op zoek naar nieuw pand

Huisvesting

Het CKC is wel wat gewend als het om huisvesting op onzekere plekken gaat. De club begon zo'n 25 jaar geleden als een groepje van zes kunstenaars op de zolder van het oude DSM-stationshuisje aan de Krimweg, herinnert lid Berry Karsemeyer zich nog goed. "Daar hadden we geen verwarming, dus we sloegen we de verf op in temperatuurvaste boxen, anders bevroor het", vertelt ze.
Daarna verhuisde de vereniging naar een leegstaande woning verderop in die straat, totdat daar werd ingebroken en brand werd gesticht. Het collectief week uit naar een garage aan de Parallelweg, die antikraak bezet mocht worden tot het moment dat daar de sloopkogel doorheen ging. Dat gebeurde in 2011 en sindsdien zitten de kunstenaars in de binnenstad, waar de vereniging drie keer groter is geworden en ze een eigen galerie kregen. "Telkens zijn we in een mooier en groter onderkomen gaan zitten, maar of dat de volgende keer ook het geval zal zijn", vraagt Karsemeyer zich hardop af.
In het huidige pand hoeft de vereniging dus geen huur te betalen, maar wel alle verbruikskosten. "Van onze geldpot kunnen we net rondkomen. De verwarmingskosten zijn in dit pand bijvoorbeeld erg hoog. Daarvoor vragen we contributie. Daarnaast verhuren we onze galerie aan kunstenaars en van de kunstwerken die daar worden verkocht, krijgen we tien procent van de prijs", vertelt voorzitter De Roo.

Soortgelijk pand gezocht

Hij weet goed wat het CKC zoekt: "Net zoiets als nu", lacht hij. "Hier hebben we alles wat we nodig hebben: genoeg werkruimte en een plek om onze kunst te laten zien. Een galerie zou dus mooi zijn en dan het liefst weer in een winkelstraat. We zitten nu weliswaar in de binnenstad, maar niet iedereen weet ons te vinden. Dat mag wel wat meer. Toeristen komen soms wel nieuwsgierig een kijkje nemen."

Expositie Variëteit

Regelmatig houdt het CKC exposities met werken van kunstenaars, maar dit weekend opent het voor het eerst een expositie die volledig bestaat uit schilderijen van de eigen leden. De tentoonstelling draagt de naam Variëteit. Morgenmiddag om 15.30 uur is de opening en de expositie loopt tot 30 juli.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.