Na 65 jaar geen korfbal meer in Eexterveen: 'Echt te weinig spelers'

Korfbal Hooghalen
Oude foto's van korfbalteams Hooghalen © RTV Drenthe
Korfbalvereniging SPES in Eexterveen stopt na 65 jaar, vanwege een tekort aan leden. Ook in Hooghalen dreigt korfbal na 85 jaar te verdwijnen. Na de zomer stopt de korfbaltak binnen sportvereniging HHCombi in ieder geval met het spelen in competitieverband.
De scholieren uit het korfbalteam van Eexterveen spelen deze week voor het laatst. Ondanks dat het er al een tijdje aan zat te komen, is het team aangeslagen. "Het is de laatste keer en daar ga je ook naartoe trainen. Het is dan wel echt definitief", zegt trainer Jantinus Esschendal. "Je merkt dat de kinderen het jammer vinden dat ze nu moeten stoppen. Maar de keuze is gemaakt en we hebben echt te weinig spelers om door te gaan."
Ook de aanvoerder van het team, Thijs Esschendal, vindt het jammer dat het team stopt. "Ik zit denk ik al sinds mijn zesde op korfbal. Dus ik heb toch wel tien jaar een sport gedaan die hier nu verdwijnt."
"Ik heb de sport heel lang gedaan, dus dat is lastig. Ik haal nog altijd heel veel lol uit deze sport", vult ploeggenoot Mats aan.

Ledentekort

In Hooghalen heeft de korfbaltak binnen sportvereniging HHCombi het ook moeilijk. Hoewel er nog steeds aan korfbal wordt gedaan, stopt de vereniging na de zomer met het spelen van competitieduels. "We hebben op dit moment nog negen leden. Dat zijn alleen nog maar seniorleden, er is geen jeugd meer. Maar om een team een heel jaar lang te laten functioneren, moet je toch wel tussen de tien en twaalf spelers hebben", legt vrijwilliger Geert Geertsema uit.
"Dat doet mij wel heel veel, omdat je weet dat je vroeger veel dingen hebt meegemaakt met deze sport", zegt hij. Zelf was Geertsema van zijn 18e tot zijn 52e jaar actief als korfballer. Hij kan zich niet voorstellen dat mensen zich afmelden als lid van de vereniging: "Het is toch een deel van je leven."
Bekijk de video over de laatste training in Eexterveen en het ledentekort in Hooghalen:
Korfbal in Drenthe

Familiesport

Een ledentekort zorgt ervoor dat de vereniging in Eexterveen moet stoppen. "Je merkt toch dat steeds minder kinderen zich aanmelden in een dorp als Eexterveen. Dat komt omdat verenigingen in de buurt ook kinderen trekken met voetbal, handbal, volleybal en andere sporten", weet Jantinus Esschendal. Ook krijgen de scholieren het steeds drukker met werk en school: "Dan maken de kinderen toch ook andere keuzes."
In Hooghalen merkt de vereniging dat de familiesport niet wordt doorgegeven. "De jeugdleden gaan weg. De leeftijd van de spelers die we nu hebben is tussen de 35 en de 40 jaar. Maar om de jeugd te benaderen, moeten we ook de ouders erbij betrekken. De jeugd moet het van huis uit meekrijgen", vertelt Geertsema. "En dat is toch iets wat is verdwenen in dit dorp."
Geertsema wil daarom graag meegeven dat korfbal geen softe sport is, ondanks het imago: "Het is niet zo maar even een sport: het gemengd spelen, de tactiek, de techniek, de competitie. Korfbal is een hartstikke boeiende sport."

Hoop

Volgens Geertsema is er zeker nog hoop voor Hooghalen: "We zitten nog niet op het punt dat de afdeling korfbal nu verdwijnt. We moeten alles proberen om dat te voorkomen."
Voor Eexterveen komt aan het korfbal na deze week wel een einde. Dit weekend speelt de vereniging de allerlaatste wedstrijd, maar maakt het team nog kans op een tweede plek in de competitie.

Geen trend

Het verlies van leden binnen korfbalverenigingen lijkt vooralsnog geen trend in Drenthe te zijn. "We krijgen geen meldingen van andere korfbalverenigingen die het moeilijk hebben. Gelukkig niet." vertelt senior verenigingsadviseur Anne Post van SportDrenthe.
Ook het Koninklijke Nederlandse Korfbalverbond ziet geen toename in het aantal korfbalverenigingen in Drenthe dat te maken heeft met een tekort aan leden.