Christelijke partijen verzetten zich tegen choquerende band in Hoogeveen

Rotting Christ
De band Rotting Christ tijdens een concert in 2016 © ANP/EMPICS Entertainment/Katja Ogrin
'Antichristelijk en aanstootgevend' noemen christelijke politieke partijen in Hoogeveen blackmetalband Rotting Christ. Die band treedt op in het Podium, de aankondiging daarvan op reclameborden schoot CDA, ChristenUnie en SGP in het verkeerde keelgat.
In Hoogeveen werd met billboards reclame gemaakt voor het optreden van de Griekse band donderdag. "Wij vinden dat dit soort reclame-uitingen tegen de goede zeden zijn en nodeloos kwetsend. Dat geldt zeker voor de geloofsgemeenschappen en kerken in Hoogeveen", schrijven de partijen in een open brief aan het Podium. "De afbeelding op de borden van deze band is pijnlijk omdat het christelijk geloof wordt beledigd. Dergelijke reclame wordt ook niet geaccepteerd richting andere geloofsgroepen."
De partijen vinden dat een deel van de Hoogeveners bewust wordt gechoqueerd door de uitingen van de band. "Ze maken gebruik van symbolen van het satanisme, zoals een kruis op zijn kop. We hadden dit absoluut ook gedaan als dit over het boeddhisme of de islam ging", zegt interim-fractievoorzitter van het CDA Haaije Feenstra-Paas. "Wij vinden dat je respectvol met minderheden moet omgaan, en dus ook met het christendom. We zijn gewend aan humor en dat er enige provocatie is, maar dit gaat te ver."
Inmiddels zijn de posters verwijderd. Het Podium laat weten nooit de intentie te hebben gehad personen te willen kwetsen.

Subsidie

Het steekt de drie politieke partijen vooral dat het Podium een gesubsidieerde instelling is. "Wij zijn tegen het bewust kwetsen van mensen, helemaal als een band deels met gemeenschapsgeld wordt betaald", zegt Feenstra-Paas. "Er is vrijheid van meningsuiting en over smaak valt niet te twisten. Als het een groep fans is die zelf een band inhuurt en daar geld voor inlegt, is het een ander verhaal."
De partijen gaan het college van burgemeester en wethouders vragen stellen over de situatie. Maar hebben politieke partijen wat te zeggen over de programma's van culturele instellingen? "We bemoeien ons daar nooit mee, daar gaan de cultuurdeskundigen over. Maar dit vinden wij een brug te ver, en daar moet dan ook verantwoording over worden afgelegd", vindt Feenstra-Paas.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl