Wolvenpaar in Drenthe krijgt regelmatig bezoek van andere wolven

Wolf van Pixabay
Een wolf © Pixabay
Vijftien wolven hebben op dit moment in Nederland een territorium gevonden. Onder die vijftien zijn er vier paartjes, die later dit jaar mogelijk welpen krijgen. Een van die paartjes heeft het Drents-Friese Wold als vast leefgebied gekozen.
Het was al bekend dat er een paartje in onze provincie rondliep, maar nu is bekend dat dat paartje hier ook gebleven is. Dat blijkt uit de kwartaalrapportage van BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder andere de wolvenschade afhandelt.

Twee zwerfwolven in Drenthe

Dat het paartje in Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Friesland rondloopt weet BIJ12 door het analyseren van beelden van wildcamera's, waarop beide wolven samen te zien zijn. Ook werd hun dna-profiel op enkele dode schapen gevonden.
Naast de vijftien wolven die vast in Nederland verblijven, zijn in de afgelopen maanden minimaal elf zwerfwolven door het land getrokken, waarvan twee in Drenthe hun sporen hebben nagelaten. Van één wolf is bekend dat die via Drenthe even in Groningen is geweest en van een ander is bekend dat die via Friesland door Drenthe naar Duitsland is getrokken.

Veertig meldingen

Tussen medio februari en mei heeft een wolf in Drenthe elf landbouwhuisdieren aangevallen en meestal ook gedood. Drenthe staat daarmee op plek twee van alle provincies waar de wolf het meeste schade aanricht. Friesland voert die lijst aan. In totaal kreeg BIJ12 897 meldingen van wolven of van sporen van een wolf binnen.
Naast de elf meldingen van schade is in Drenthe op 29 andere manieren een wolf waargenomen. Zo werd er dertien keer een wolvenkeutel gevonden. Zestien keer werd de wolf op een wildcamera gezien.