Vereniging Drentse voedselbossen opgericht: 'In plaats van acht mensen kwamen er tachtig'

Granaatappel boom
Granaatappel boom © Pixabay
Vandaag is de Vereniging voor Drentse voedselbossen opgericht. In Beilen plantte wethouder Jan Schipper van de gemeente Midden-Drenthe samen met de mensen van de nieuwe vereniging een boom. "Uniek hier in Nederland, we hopen dat het ook anderen stimuleert om voedselbossen te planten", laat Schipper weten.
Voedselbossen zijn door mensen aangelegde ecosystemen, waar voornamelijk schimmels, vruchten en noten groeien. Om op een duurzame en lokale manier eten te produceren voor iedereen. "Het is niet alleen voor mensen met een grote tuin maar voor allerlei soorten tuinen zelfs balkons", vertelt Femmeke Huigens van de vereniging.

De vereniging

Na een cursus 'ontwerp je voedselbos' van de gemeente Midden-Drenthe is de verenging geboren. "In plaats van acht mensen kwamen er tachtig naar de cursus, toen was het voor ons wel duidelijk dat we hier meer mee moesten doen", aldus Huigens.
"Alleen al in Midden-Drenthe wordt momenteel 25-40 hectare voedselbos aangelegd." Naast de lessen die de vereniging geeft hoe je een voedselbos moet aanleggen willen ze ook cursussen geven wat je met de opbrengst van een voedselbos kunt doen. "Likeur maken van aalbessen of cider maken van appeltjes, de mogelijkheden zijn groot."
De vereniging hoopt dat er uiteindelijk een sliert van voedselbossen door heel Drenthe ontstaat.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.