Ceremonie voor omgekomen militair Marc Harders na twee jaar alsnog gehouden

De Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers op weg naar het naambord
De Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers op weg naar het naambord © RTV Drenthe / Josien Feitsma
Het naambord van de omgekomen militair Marc Harders uit Westerbork is vandaag officieel onthuld op het A28-ecoduct bij Spier. De plaquette hangt er al ruim twee jaar, maar door de coronamaatregelen is er nooit een officiële ceremonie geweest.
"Met het inhalen van de ceremonie geven we de juiste invulling van het bord dat hier hangt. Hiermee krijgt het de aandacht die het verdient", doelt kolonel der mariniers Rob de Wit op de speciale bijeenkomst. De Wit maakte het tragische moment van dichtbij mee.

Band met Harders

Op het moment van het dodelijk ongeluk van Harders, was De Wit namelijk commandant. "Ik kende Marc goed, het jaar ervoor (van zijn overlijden, red.) hebben we nog in Tsjaad gezeten. Zijn naam op het viaduct is voor mij prettig. Dat klinkt misschien vreemd, maar het is fijn dat we dit doen en veteranen op zo'n manier in het daglicht zetten. Ik zeg niet dat ik Marc ga vergeten, maar het helpt als je toch weer even z'n naam ziet. Dat is fijn", aldus De Wit.
Naast de plaquette op het ecoduct tussen Spier en Beilen, is de naam van Harders ook bijgeschreven op het mariniersmonument in Rotterdam.
Bekijk hier het interview met Rob de Wit over de officiële onthulling van het naambord en zijn band met Marc Harders:
Ceremonie voor omgekomen militair Marc Harders
Overlijden Marc Harders
De destijds 23-jarige Marc Harders was op missie in Uruzgan toen hij overleed. De militair uit Westerbork zat in een rupsvoertuig dat op 17 april 2010 op een bermbom reed. Bij het fatale incident in de Afghaanse provincie Uruzgan kwam ook korporaal Jeroen Houweling (29) uit Purmerend om het leven. Een derde marinier raakte gewond.
Een ander prominente plek boven de A28, namelijk het viaduct bij Assen-Zuid, is vernoemd naar Wesley Schol, een andere omgekomen Drentse militair. Hij sneuvelde in 2008 op 20-jarige leeftijd toen hij en zijn kameraad Aldert Poortema uit IJlst tijdens hun missie in Afghanistan geraakt werden door eigen vuur van Nederlandse eenheden. Achteraf bleek dat het bevel tot vuren is gegeven op basis van een verkeerde plaatsbepaling.
Het ministerie van Defensie erkende twee jaar geleden aansprakelijk te zijn voor de dood van beide militairen.
Het viaduct dat vernoemd is naar Schol
Het viaduct dat vernoemd is naar Schol © Persbureau Drenthe

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl