Vijf Drentse gemeenten tegen stikstofaanpak: 'Brengt doel verder weg'

Stikstof
Vijf Drentse gemeenten spreken zich uit tegen het stikstofbeleid © ANP / Hollandse Hoogte / Rob Voss
Na Midden-Drenthe keren ook de Drentse gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, De Wolden en Westerveld zich tegen de stikstofplannen van het kabinet. Dat hebben zij bekendgemaakt namens P10, een organisatie die de belangen van dertig plattelandsgemeenten behartigt. Deze vijf Drentse gemeenten zijn hier onderdeel van.
"De aanpak van het kabinet leidt tot polarisatie en brengt het doel verder weg", luidt de boodschap van de organisatie, die ook vreest dat de plannen slecht uitpakken voor de leefbaarheid van het platteland.

Stikstofaanpak

In de plannen van VVD-minister Christianne van der Wal moet de stikstofuitstoot met 95 procent omlaag in de beschermde natuur, ook wel Natura 2000-gebieden genoemd. In de ring eromheen moet die met 70 procent naar beneden. Daardoor moet in 2030 bijna driekwart van de natuurgebieden die gelden als 'stikstofgevoelig' niet meer worden blootgesteld aan te veel stikstof. Ook Drenthe kent deze 'gevoelige' gebieden, zoals het Dwingelderveld, Drents-Friese Wold en het Drentsche Aa-gebied.
Vooral de landbouwsector dreigt getroffen te worden door maatregelen, zoals de uitkoop van boeren. "Dat er een transitie naar een duurzame landbouw moet plaatsvinden, staat buiten kijf, maar het gaat om de manier waarop", stelt P10. "De agrarische sector heeft perspectief nodig zodat de transitie samen met de boeren ingezet kan worden."

Meer overheden spreken zich uit

Maandag had het nieuwe gemeentebestuur van Midden-Drenthe al kritiek op de stikstofaanpak. Daar komen dus nog vier gemeenten in Drenthe bij. Ook hebben de provincies Overijssel, Gelderland en Friesland al kritisch - of zelfs ronduit afwijzend - gereageerd op de plannen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.