Senioren verhuizen nog steeds massaal naar Drenthe, Westerveld het populairst

Senioren_verhuizen_uit_de_Randstad_naar_Drenthe
Ex-Randstedelingen Elly en Piet genieten van de zon in hun nieuwe ruime tuin in Diever © RTV Drenthe / Bram Koster
Dat Drenthe gewild is onder 50-plussers, is al een tijdje landelijk bekend. Nieuw onderzoek laat zien dat senioren nog altijd niet met dat imago breken: van heel Nederland heeft onze provincie het op een na hoogste migratiesaldo onder mensen uit die leeftijdscategorie. Iets waar de oer-Drent overigens niet altijd even positief tegenover staat.
De afgelopen periode deden de NOS en regionale omroepen gezamenlijk onderzoek naar verhuisbewegingen. De omroepen wilden weten welke gemeenten en provincies door verhuizingen groeien of krimpen en specifiek hoe dat zit met vijftigplussers. De meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, van 2017 tot en met 2020, werden hiervoor onder de loep genomen en daaruit bleek dat in die vier jaar ruim twee miljoen mensen naar een andere gemeente verhuisden.

Drentenieren

Uit de analyse blijkt Drenthe bovengemiddeld populair onder vijftigplussers. In de afgelopen jaren verruilden 12.245 vijftigplussers Drenthe voor een andere provincie, maar in omgekeerde richting mocht Drenthe nog meer vijftigplussers verwelkomen: 13.645 om precies te zijn. Dat is een netto toename van 1400 mensen. Alleen Gelderland had met plus 2600 senioren een hoger migratiesaldo. Maak je die saldi relatief en bekijk je ze per duizend inwoners, dan schiet Drenthe Gelderland zelfs voorbij.
Het is hier vol, Drenthe is Drenthe niet meer.
Martha Moesker - Inwoner van Diever
Makelaar Alderik Vos uit Diever kijkt niet gek op van de verse statistieken. "Dit gebeurt al decennia", zegt hij. Door corona komen er tegenwoordig wel meer ouderen naar Drenthe dan vroeger, ziet hij. En ook vaker van verder weg, uit de Randstad bijvoorbeeld. Bij veel bedrijven is het (deels) thuiswerken de standaard geworden, waardoor een langere reistijd naar kantoor er minder toe doet.

Paar centjes over

Het populairst onder de grijze westerling is de twee-onder-een-kapwoning, vermoedt Vos. "Veel mensen denken dat ze alleen maar die grote woonboerderijen opkopen, maar dat is niet waar. Wat je vooral ziet is dat vijftigplussers in het Westen relatief duur een huis verkopen en hier relatief goedkoop weer iets terugkopen. Daar zit dan wat geld tussen, voor een campertje of caravan bijvoorbeeld. Je kent het wel."
Huis_Diever_Huizenmarkt_Makelaar
Verhuizen van de Randstad naar Drenthe levert vaak niet alleen rust en ruimte, maar ook geld op © RTV Drenthe / Bram Koster
Vooral de gemeente Westerveld is relatief gezien in trek. Tussen 2017 en 2020 groeide het 50-plussersaantal van de gemeente met 450, omgerekend 22,9 senioren per 1000 inwoners. In een landelijk competitieverband zou Westerveld daarmee de zilveren plak binnenslepen. Alleen Laren (Noord-Holland) had een hoger aantal: 29 senioren per 1000 inwoners.

Elly en Piet

Aan het Moleneind in Diever heeft Elly Borm (62) net haar computer afgesloten. De thuiswerkdag zit erop. Met een glaasje sap loopt ze het huis uit, terwijl een late middagzon over haar moestuintje valt. Sla, knoflook, kruiden: er groeit van alles. Het oog valt op een rotte aardbei. "Ik moet het tuinieren nog een beetje oefenen, we hebben nog nooit zo'n grote groentetuin gehad. Maar ik vind het heerlijk, die noeste arbeid. Dit is iets wat in de Randstad gewoon niet kon."
Hiervoor woonde Elly 35 jaar in Nieuwkoop (Zuid-Holland), samen met haar man Piet (66). Afgelopen april is het echtpaar naar Westerveld verhuisd. De tijd was rijp voor rust, voor ruimte, voor natuur.
Een paar keer per week maken Piet en Elly een babbeltje met bloemist Henk, de buurman. Dan hebben ze het over Henks bloemen, of over het weer of de buren. "Je merkt toch dat er hier meer een gemeenschap is dan in de Randstad", zegt Elly. "Dat voelt goed."
Westerveld populair onder 50-plussers uit Randstad

Vol is vol

Maar niet iedereen is blij met de aanhoudende komst van mensen van buitenaf. "Het is hier vol", vindt de gepensioneerde Martha Moesker uit Diever. Ze woont haar leven lang al in Drenthe en heeft de provincie en het taalgebruik zien veranderen. "Drenthe is Drenthe niet meer. Ze (mensen uit de Randstad, red.) praten anders, ik vind er niks aan. Laat het maar Drents blijven."
Dorpsgenoot Annie Kraak vindt nieuwe buurtbewoners "wel gezellig", maar wat haar betreft is de limiet wel bereikt. "Er komen er steeds meer bij. Het is wel goed zo."
Ook makelaar Vos vangt dit soort geluiden af en toe op. "Mensen zeggen wel eens dat lokale mensen minder kans krijgen op de huizenmarkt door mensen van buiten. Aan de andere kant: als ze zelf hun huis willen verkopen, willen ze het dolgraag aan een westerling verkopen. Dus het is ook maar net waar het belang ligt."

Grunnegers

Tussen 2017 en 2020 kwamen de meeste vijftigplussers overigens niet vanuit de Randstad naar Drenthe, maar nog altijd van hiernaast, uit Groningen: 3565 om precies te zijn. Het minst aantrekkelijk is Drenthe voor senioren uit Limburg en Zeeland. Uit elk van die provincies kwamen er in vier jaar tijd slechts vijf onze kant op.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.