Rechter: streep door aanleg singletracks mountainbikeroute Vledder

mtb-vereniging FietsZe in Vledder
Er is geen ruimte voor nieuwe mountainbike-paden, zo beslist de rechter © FietsZe
Racefiets- en mountainbikeclub FietsZe moet stoppen met het verder aanleggen van singletracks (smalle en slingerende mountainbike-paden) langs bestaande paden rond Vledderveen en Wilhelminaoord. Dat heeft de rechter vandaag beslist.
De mountainbike-club legt in dat gebied 28 kilometer slingerpaden aan. De gemeente gaf eind 2020 een vergunning af voor de aan te leggen route. En volgde, volgens de rechter, niet de procedure zoals de wet die voorschrijft. Buurtbewoners ontdekten begin november kleine groene vlaggetjes in het gras. Ze spitten de lokale nieuwsbladen door, op zoek naar publicaties over mogelijke aanlegwerkzaamheden.

Te onduidelijk

De gemeentelijke publicaties, die zij vonden, blonken volgens hen niet uit in duidelijkheid. Dat vindt ook de rechter. De tekst is onvolledig en bevat onjuistheden, zo luidt het oordeel. De omwonenden konden lezen dat er MTB-paden werden aangelegd. Maar waar precies, en om hoeveel kilometer het ging, dat bleek nergens uit. De gemeente heeft hun inwoners niet goed voorgelicht, zo oordeelde de rechter. Een dag na het zien van de publicatie stapten de buurtbewoners naar het gemeentehuis.

Kwetsbaar gebied

De bewoners uitten hun zorgen en bezwaren over de aanleg van dit traject, dat dwars door het bos liep. En op enkele meters van de heide waar 'De Mannespoel' ligt, een kwetsbaar natuurgebied met onder meer adders, gladde slangen, zwarte spechten, reeën en dassen. Het is een Natura 2000-gebied van Het Drents Landschap. Deze organisatie heeft volgens de bezwaarmakers nog geen akkoord gegeven voor een MTB-route in dit gebied.

Rechtszaak

De bezwaarcommissie - een onafhankelijke commissie die naar het conflict kijkt - adviseerde de gemeente de bezwaren van de omwonenden af te wijzen. De bewoners zouden te ver van het desbetreffende gebied wonen. Bovendien waren ze te laat met het indienen van hun bezwaar, vond de commissie. De gemeente nam dit advies over.
De omwonenden legden hun probleem voor aan Stichting NatuurAlert Nederland, die een rechtszaak aanspande tegen de gemeente.

Eerder op de vingers getikt

De zaak diende een week geleden en de rechter vindt nu dat de gemeente ten onrechte het verkeerde advies van de commissie heeft overgenomen. De bezwaarmakers wonen dicht genoeg op het gebied van de aan te leggen paden. Na zo'n onduidelijke publicatie van de gemeente vindt de rechter niet dat je het te laat indienen van een bezwaarschrift nog kwalijk kunt nemen.
Het is niet de eerste keer dat de gemeente voor dit MTB-project op de vingers wordt getikt. Begin dit jaar riep de rechter de aanleg van dit parcours al een halt toe, vanwege een gebrekkige natuurtoets. En ook toen werd niet de juiste procedure gevolgd met betrekking tot inspraak.
De gemeente moet, na de uitspraak van de rechter, opnieuw een besluit nemen. Ook moet een deel van het aangelegde pad ontoegankelijk worden gemaakt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.