Rode Kruis: 'onmenselijke situatie' voor asielzoekers tenten Ter Apel

Vluchtelingen bij azc aanmeldcentrum Ter Apel
Asielzoekers wachten buiten tot ze het centrum inkunnen © Emmen24 Media
De asielzoekers die verblijven in de noodopvangtenten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel leven in een 'onmenselijke en onhoudbare situatie'. Dat zegt het Rode Kruis. Zo hebben de mensen vanaf gisteravond 22.00 uur tot vanmiddag 13.00 uur geen eten en water meer gekregen, breken er opstootjes uit en wordt gestolen uit de tenten.
De noodhulporganisatie heeft vanmiddag zelf voedsel en water geregeld. "Dit is niet onze verantwoordelijkheid, maar het Rode Kruis wil niet dat mensen zo lang zonder voedsel en water zitten."
Aan het begin van de avond stonden tientallen mensen voor en achter een gesloten poort. Er is voor hen vannacht mogelijk geen plek in het centrum.

Overleg met staatssecretaris

Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis, is in spoedoverleg met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en met staatssecretaris Eric van den Burg (Asiel en Migratie) om te spreken over deze noodsituatie.
Staatssecretaris Eric van der Burg erkent dat de opvang van asielzoekers in tenten in Ter Apel eigenlijk niet zou moeten, "en ik snap goed dat voor medewerkers van het COA en het Rode Kruis in Ter Apel de maat vol is".
"Het AZC in Ter Apel loopt over en de inzet van tenten is absoluut geen wenselijke situatie of oplossing voor dit probleem", laat Van der Burg weten. "Dit is niet de asielopvang zoals wij die in Nederland willen vormgeven."
"Er is dringend betere spreiding van de druk op de asielopvang nodig door Nederland. Ik doe daarvoor een beroep op alle gemeentes om verantwoordelijkheid te nemen voor de opgave waar we samen voor staan." Het systeem is verstopt, merkt Van der Burg op. Vooral doordat een derde van de plaatsen in de asielopvang momenteel gevuld is met mensen die een verblijfsvergunning hebben, en dus eigenlijk de opvang zouden moeten kunnen verlaten.
De noodopvangtenten zouden binnen enkele dagen weer verdwijnen. Die zijn door het Rode Kruis geplaatst omdat niet alle asielzoekers die zich melden in Ter Apel, een bed krijgen. Daardoor moet een deel van de mensen overnachten op stoelen. Ondanks de tenten gebeurde dat de afgelopen nachten overigens ook. Het gaat om zo'n 130 mensen die in de wachtruimte van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de nacht moesten doorbrengen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.