Bijna honderd Oekraïense vluchtelingen vinden werk in Drenthe

Yana aan het werk bij de Kampeerhal in Roden
Yana aan het werk bij de Kampeerhal in Roden © RTV Drenthe / Ronald Oostingh
In Drenthe hebben momenteel 99 Oekraïense vluchtelingen werk gevonden. Dat meldt het UWV.
Vanaf 27 februari hebben 1895 vluchtelingen uit Oekraïne zich ingeschreven bij een Drentse gemeente, dat blijkt uit cijfers tot 7 juni van het CBS. 1248 daarvan zijn 18 jaar of ouder. Dat betekent dat 8 procent van de Oekraïense vluchtelingen van 18 jaar of ouder nu werk heeft.
Een van de Oekraïense vluchtelingen met werk in Drenthe is de 29-jarige Yana Shevchuk. Twee weken na haar vlucht naar Nederland begon ze al te werken bij Kampeerhal Roden.
Deze video is eerder gemaakt:
Twee weken na vlucht werkt Oekraïense Yana bij Kampeerhal Roden
Landelijk zijn er ongeveer 13.000 Oekraïense vluchtelingen die aan het werk zijn in Nederland, wat neerkomt op iets meer dan een vijfde van het totaal aantal geregistreerde Oekraïners in het land, meldt nu.nl.

Leefgeld

Vluchtelingen in Nederland ontvangen leefgeld. Dat is 260 euro per maand per persoon voor volwassenen en kinderen. Daarvan is 205 euro bedoeld voor voedsel, de rest voor kleding en andere persoonlijke spullen. De gemeentes keren het uit, maar kunnen er ook voor kiezen om het uit te laten betalen in voedsel en kleding, of een deel geld en een deel in voedsel. Zodra vluchtelingen betaald werken, vervalt dit geld.
In Meppel gingen vorige maand asielzoekers op de vluchtelingenboot in hongerstaking vanwege dit leefgeld. Van de gemeente Meppel krijgen ze alles in natura en ze zouden graag een gedeelte in geld krijgen, om zelf inkopen te doen. Na een paar dagen stopten ze met de hongerstaking.

Toeslagen

Oekraïense vluchtelingen die in Nederland werken, kunnen binnenkort ook kinderopvangtoeslag aanvragen. Hiervoor is het kabinet een wetswijziging aan het voorbereiden. En ook huurtoeslag komt in beeld voor Oekraïense vluchtelingen. Vooruitlopend op de wetswijziging worden de toeslagen vanaf midden juli al uitgekeerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl