Horeca Assen bestrijdt personeelstekort tijdens TT Festival met vrienden en familie

TT Assen
Horeca in Assen maakt zich op voor de TT-week © RTV Drenthe
Horecaondernemers in het centrum van Assen grijpen massaal terug op vrienden, familie en voormalige medewerkers om tijdens het TT Festival de biertaps te bemannen. De traditie om bekenden en oudgedienden bij te laten springen komt als geroepen, nu veel kroegen, cafés en restaurants staan te schreeuwen om personeel.
Voor het eerst sinds drie jaar wordt het TT Festival weer met veel feest en muziek georganiseerd, net zoals dat voor de coronapandemie gebeurde. Op eerdere 'ouderwetse' edities kwamen meer dan honderdduizend bezoekers af, en dat betekent drukke tijden voor de horeca in de binnenstad.
Om al die mensen te voorzien van eten en drinken is veel horecapersoneel nodig en juist daaraan is er in heel Nederland een tekort. In Drenthe is dat niet anders. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferde onlangs dat in onze provincie meer dan veertig procent van de ondernemers te weinig mankracht heeft om het bedrijf naar wens draaiende te houden.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Koppelpaarden
Frank van Urk en zijn vriendin Anne zijn sinds april eigenaren van De Koppelpaarden © RTV Drenthe/Hjalmar Guit

'Mensen blocken de TT alvast'

Het personeelstekort wordt ook gevoeld in de Asser horecabranche, maar voor de TT is er geen sprake van paniek. "Heel veel oud-medewerkers die gestopt zijn in de horeca komen speciaal voor de TT nog eens terug", legt Frank van Urk uit. Hij is sinds april eigenaar van café De Koppelpaarden aan de Markt en bereidt zich voor op zijn eerste TT als eindverantwoordelijke van de kroeg.
"We hebben een hele leuke club mensen die ieder jaar tijdens de TT komt helpen. Zij kiezen ervoor om het festival van de horecakant te beleven en blokken de TT al van tevoren in hun agenda. Voor mijzelf is het de achtste keer dat ik tijdens de TT werk, maar nu dus voor het eerst als eigenaar. We leven er enorm naartoe en dat merk je ook aan de rest van Assen."
Een rondje langs verschillende collega's van Van Urk wijst uit dat de meeste horecaondernemers voor de komende week genoeg mankracht hebben weten te verzamelen. Met name binnen de kennissenkring, want het blijft lastig om personeel te vinden. De meeste benaderde ondernemers merken op dat het lastiger is om aan medewerkers voor de bediening, bar en keuken te komen dan voorheen.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Geert te Velde Autentieq
Geert te Velde kijkt uit naar zijn eerste TT Festival als horecaondernemer © RTV Drenthe/Hjalmar Guit

'Enorme uitdaging'

Horecaondernemer Geert te Velde prijst zich wat dat betreft gelukkig. Hij startte tijdens de pandemie met zijn dinercafé Authentieq, maar heeft ondanks de lockdowns naar eigen zeggen een 'uitgebreid team'. Ook tijdens de TT heeft hij genoeg mensen om in te zetten. "Maar we hebben ook veel vrienden, familie en kennissen ingehuurd om te komen helpen. Het is voor ons het eerste TT Festival en dat is een enorme uitdaging."
Te Velde doelt op onder meer op alle regels waar je als horeca aan moet voldoen tijdens de TT, zoals het verplicht binnenzetten van al het terrasmeubilair tegen het begin van de nacht. "Het kost een hoop moeite om dat allemaal elke avond te verplaatsen. Daarom hebben we bartafels die we kunnen inklappen, maar dat is best een behoorlijke investering.

Recyclebare bekers

Nieuw dit jaar is dat ondernemers zelf de plastic bekers, waarin ze drinken serveren, weer moeten inzamelen. Het is de bedoeling dat het plastic gerecycled wordt, al zijn er twijfels of elke bezoeker zijn of haar drinkbeker netjes bij de kroegen inlevert. "Dat wordt wennen voor heel veel mensen, ook voor ons", zegt Koppelpaarden-baas Van Urk. "Maar we kijken wel weer enorm uit naar de TT. Het is echt dé week van het jaar."
Hij krijgt bijval van zijn collega twee deuren verderop. Te Velde: "Ik verwacht dat het extreem druk gaat worden en er komt veel bij kijken. Maar het zijn uiteindelijk de evenementen als het TT Festival waarvoor je de horeca in bent gegaan."
Bekijk hieronder hoe de horeca in Assen zich voorbereidt op de TT:
Horeca Assen lost personeelskrapte op met vrienden en familie