Uitbaters afgebrand Hotel Het Witte Veen krabbelen op: doorstart in de maak

Het levenswerk van uitbaters Laura Oussoren en Albrecht Boer ging afgelopen april in vlammen op, toen brand ontstond in Hotel Het Witte Veen in Witteveen. Een vonkje belandde vanuit de open haard op het rieten dak. Door de combinatie van droogte en harde wind ontstond een uitslaande brand. Twee maanden na de tragische gebeurtenis wordt gewerkt aan een nieuw hotel, vertelt Robin Boer over de plannen van zijn vader en stiefmoeder.
Ruim vijftien jaar legden de twee hun ziel en zaligheid in Hotel Het Witte Veen. Hun privé-onderkomen zat in hetzelfde gebouw, waardoor de brand hen eigenlijk dubbel zo hard trof. "Soms bezoeken ze de plek nog. Iedere keer schiet mijn vader dan vol. Bij m'n stiefmoeder zit het zelfs nog iets dieper, zij komt er niet zo vaak."

Crowdfunding

Boer startte na de brand een crowdfunding-actie om het getroffen stel te ondersteunen. Inmiddels staat de teller op zo'n tienduizend euro. Een deel van het geld wordt gebruikt voor hun tijdelijke onderkomen in Elim. Het gaat om een relatief klein bedrag, want spullen als de bank, eettafel en stoelen ontvingen ze gratis. Het overgrote deel van het opgehaalde geld gaat naar de wederopbouw van het hotel.
Het wordt niet zo grootschalig als het voormalige Hotel Het Witte Veen, vertelt Boer over de doorstart. "Niet alles krijgen we vergoed, de bouwkosten zijn gestegen en alles wat nieuw komt, moet ook energiezuiniger." Zeker is wel dat er een nieuw hotel met restaurant komt, weliswaar wat kleiner dan voorheen. "Ook het personeel komt terug. Zij krijgen doorbetaald, maar zijn tot de heropening elders aan het werk. Zo helpen ondernemers in de buurt elkaar."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Hotel Het Witteveen
Een van de fotoboeken die in het puin zijn gevonden © Robin Boer
Brand in Hotel Het Witte Veen
De brand in Hotel Het Witte Veen ontstond aan het einde van zaterdagmiddag 23 april. De vlammen sloegen uit het dak, en de rookwolken waren in de wijde omtrek te zien. De brandweer had 3,5 uur nodig om het vuur onder controle te krijgen. Korpsen uit Zweeloo, Schoonoord, Hoogeveen, Zwinderen en Westerbork kwamen om te blussen. Personeel en gasten werden geëvacueerd, onder die laatste groep zaten vooral bezoekers van het WK Superbike in Assen.
Het voormalig Hotel Het Witte Veen was enigszins gedateerd. Hoewel het nieuwe onderkomen wordt aangepast aan de eisen van deze tijd, zullen de 'oude sferen' behouden blijven. "Waar het hotel ook bekend om staat", zegt Boer over de plannen.
Ondanks de positieve insteek van uitbaters Laura Oussoren en Albrecht Boer laat de verwoesting van het hotel nog elke dag haar sporen na. "Als we het terrein betreden, schoppen we puin opzij, in de hoop dat we iets waardevols vinden. Zo vonden we eerder wel dierbare fotoboeken terug, net als koffers van de gasten die halsoverkop vluchtten."
Boer liet twee dagen na de brand al doorschemeren dat zijn vader en stiefmoeder strijdvaardig waren. "Zoals het nu lijkt, willen ze wel weer gaan ondernemen. Maar ze leven nu een beetje op de automatische piloot."
Zoon start inzamelingsactie na brand hotel Witteveen