Uitzendbureaus werken aan 'uniek project' om Oekraïners aan een baan te helpen

Werk
Volgens het UWV hebben zo'n honderd Oekraïners werk in Nederland © ANP / Hollandse Hoogte / Patricia Rehe
Uitzendbureaus in Assen en omgeving werken aan een apart loket om Oekraïense vluchtelingen aan het werk te helpen. Via dit aanspreekpunt worden zij doorverwezen naar werk dat bij hen past, zoals in de productie, techniek of het groen. Het gaat om een uniek project voor Drenthe, zegt Ranil Briek van uitzendbureau Olympia.
"Het staat hier nog in de kinderschoenen, maar we weten dat het in Amsterdam een groot succes is", zegt Briek. "Hier zijn in totaal zo'n zes á zeven uitzendbureaus geïnteresseerd om zo'n loket op te richten."

'Niet concurreren, maar samenwerken'

De bureaus zien elkaar normaal vooral als concurrenten, maar in plaats daarvan kan nu juist samengewerkt worden, vindt Briek. Het gaat niet om winst maken, maar om een dienst te bewijzen aan vluchtelingen. "Dit is echt vanuit het maatschappelijk belang, niet vanwege de commerciële voordelen. Hier ben je namelijk de nodige tijd aan kwijt, en dat staat niet in verhouding tot wat het onder de streep oplevert."
Oekraïners in Drenthe
Uit cijfers van het UWV blijkt dat 99 Oekraïense vluchtelingen werk hebben in Drenthe. Er hebben zich inmiddels 1.895 mensen uit dit land ingeschreven in een Drentse gemeente. 1248 van hen zijn 18 jaar of ouder. Dat betekent dat 8 procent van de Oekraïense vluchtelingen van 18 jaar of ouder nu werk heeft.
Bij uitzendbureau Olympia zijn zo'n twintig bedrijven aangesloten. Ze zijn nog niet allemaal overtuigd van het initiatief, ondanks de krappe arbeidsmarkt. Zo eisen veel bedrijven dat Oekraïners de Engelse taal enigszins beheersen. "Dat is een minimale eis, vooral vanwege de veiligheid. Maar we merken dat mensen daar nog wel moeite mee hebben." Toch denkt Briek dat er nog een aantal klanten overstag gaan. "Als een bedrijf moet kiezen tussen machines laten stilstaan, of ze laten draaien met personeel, dan weet ik wel waar de keuze op valt."

Werk aan de winkel

Er is nog geen concrete datum waarop het werkloket wordt gelanceerd. Eerst zijn nog een aantal overleggen, meldt Briek. "Er is nog werk te doen voordat we er een klap op kunnen geven. Het gaat dus niet zonder slag of stoot, maar dat is misschien omdat het echt iets nieuws is. Daarna hopen we dat het zich als een olievlek verspreidt over de hele provincie."
Om Oekraïners te helpen met het communiceren in Nederland, worden in Roden taallessen gegeven. Dat is te zien in een eerdere reportage van RTV Drenthe:
Oekraïners krijgen taalles in Roden

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl