Opvanglocatie Oekraïners in Coevorden opent deuren voor buurtbewoners

Opvanglocatie Oekraïense vluchtelingen Ossehaar Coevorden
Buurtbewoners konden vandaag even binnenkijken in de woonunits © RTV Drenthe
De eerste tien tijdelijke woningen bij de Coevorder wijk Ossehaar zijn klaar. Voordat Oekraïense vluchtelingen in juli hun intrek nemen, komen tientallen buurtbewoners vandaag een kijkje nemen. De reacties zijn wisselend.
"Het ziet er een beetje somber uit", zegt Alie Willems uit Coevorden. "Maar het is verder netjes verzorgd en natuurlijk goed dat het er is." De woonunits, zoals ze genoemd worden, bestaan uit een slaapkamer met vier bedden, een badkamer met douche, een keukentje met eettafel en wat spulletjes zoals pannen en handdoeken.

Wachtlijst

In de tien woningen die er nu staan kunnen ongeveer dertig vluchtelingen terecht. Komende weken worden er nog een voorzieningengebouw en dertig units bijgebouwd. Vanaf augustus zouden er dan honderdtwintig mensen uit Oekraïne opgevangen kunnen worden.
"Er is een wachtlijst voor deze woningen", zegt projectleider André Kolk. "Er zijn bijvoorbeeld gastgezinnen die voor drie maanden opvang zouden bieden, maar dat al langer doen." Verder coördineert de Veiligheidsregio welke mensen hier gehuisvest gaan worden.

Actiegroep

Ook Renze Bergsma, de burgemeester van Coevorden, was aanwezig op de inloopdag. Bergsma: "Ik hoor positieve reacties, maar ook mensen die zorgen hebben over hoe het straks gaat."
De opvanglocatie is bedoeld voor een jaar, maar er is een omgevingsvergunning aangevraagd voor vijf jaar. Dit stuit een deel van de buurtbewoners tegen de borst. Zij hebben een actiegroep opgericht, genaamd Ossehaar Fase C. De groep maakt zich zorgen omdat de plek oorspronkelijk bestemd was voor woningbouw, wat dan misschien op de lange baan wordt geschoven. Ook vrezen ze dat de locatie uiteindelijk een asielzoekerscentrum zal worden.
"Dat is niet de intentie van dit plan", zegt Bergsma. "Dat het niet gebeurt kan ik niet honderd procent uitsluiten. Uiteindelijk hebben we een vluchtelingencrisis in dit land. Op het moment dat het kabinet er wat van vindt zou het kunnen dat ik overruled word. Maar ik beschouw de kans als nihil en ik ben er geen voorstander van."

Welkomstcomité

Naast de buurtbewoners die zich zorgen maken, zijn er ook veel die de vluchtelingen met open armen ontvangen. Willems: "Die mensen zitten in nood. Ik hoop dat als wij zoiets meemaken dat we ook opgevangen worden."
Hans Kardol woont in Ossehaar en had op de plek van de opvanglocatie een kavel op het oog. Van de gemeente kreeg hij bericht dat dat voorlopig niet doorging. "Daar kan ik mee leven. We wonen in een rijk land en we hebben genoeg te delen. In plaats van een actiegroep zou ik liever een welkomstcomité oprichten. Een warm welkom is veel beter."
Bekijk hier in onze reportage hoe de vluchtelingenopvang in Coevorden eruit ziet:
Opvanglocatie

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl