Tweehonderd kilometer afzien tijdens de Bartje 200: 'Heb hier hard voor getraind'

Bartje 200
De mountainbikers bereiden zich voor op de tocht van 200 kilometer door Drenthe © RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Onverharde wegen, heuvels en bossen. Ruim 2.000 mountainbikers deden vandaag mee aan de de 4e editie van de Bartje 200. Een pittige race door Drenthe.
Hier en daar valt er nog een druppel, maar dat mag de pret onder de fietsers niet drukken. "De Bartje200 is een flinke uitdaging", lacht Johan Wekema van de organisatie. "Het is een zwaar parcours, want je rijdt veel door mul zand en over kronkelende paadjes. Het komt dan heel erg aan op techniek."

Trainingsschema

Een deelneemster uit Friesland is speciaal naar Drenthe gereisd om de tocht te fietsen. Op de racefiets rijdt ze wel vaker rondjes van 100 tot 150 kilometer, maar dit is compleet nieuw voor haar. "Op de mountainbike heb ik dat nog niet eerder gedaan. Best wel spannend, omdat het heel technisch rijden is en je moet met veel dingen tegelijk rekening houden. Dat maakt het wel superleuk."
Een fietser iets verderop rijdt de tocht voor de tweede keer. Hij wil vooral zijn tijd van de vorige editie verbeteren. "De eerste keer beviel zo goed, dat ik weer terug ben gekomen. Ik mik erop om binnen 10 tot 12 uur weer terug te zijn. Het is wel een beetje afhankelijk van de weersomstandigheden natuurlijk, maar ik heb er een goed gevoel over."
Drie rijen verderop legt een mede-fietser uit hoe hij heeft getraind voor de rit. "Ik heb vier weken 200 kilometer per week gefietst. En daarna een aantal dagen rust genomen. Volgens de kenners moet dat voldoende zijn. Maar dat merk ik vast vanavond', vertelt hij met een knipoog.
Artikel gaat verder onder de video
Tweehonderd kilometer afzien tijdens de Bartje 200

Opkomst

Wekema is blij met de opkomst. "In het vak dat als eerste start, zitten veel wedstrijdrijders. Tijdens deze editie zien we een mooie mix tussen topsporters en mensen die meerijden voor de uitdaging."
Ondanks dat het aantal deelnemers iets minder is dan een jaar geleden, is de organisatie trots dat ze er weer staan. "We zitten weer op het niveau van voor corona qua aanmeldingen en daar zijn we echt heel tevreden mee. Ik hoop dat alle deelnemers het vandaag naar hun zin hebben en dat onze driehonderd vrijwilligers er een feestje van maken.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.