Wat mag er wel en wat mag er niet op het TT Festival?

Regels rondom het TT Festival
Regels rondom het TT Festival © RTV Drenthe
Na drie jaar maakt Assen zich weer klaar voor het TT Festival. Loop je vanaf donderdag door de stad, dan moet je wel rekening houden met aangescherpte regels. Zo is glas verboden én geldt er voor het eerst een lachgasverbod.
Voor het gebied Het Kanaal, Industrieweg, Rolderstraat, Javastraat, Oostersingel, Zuidersingel, Collardslaan en de Weiersstraat heeft de gemeente Assen extra maatregelen genomen. Dit om de stroom mensen - in 2019 waren er zo'n 175.000 bezoekers - in het gareel te houden.

Lachgas

Nieuw dit jaar is een lachgasverbod. Bij de vorige editie in 2019 werden er op het terrein zelfs nog lachgaspatronen verkocht, maar dat is nu dus verleden tijd.
"Het gebruik van lachgas leidt tot ongewenst en onberekenbaar gedrag: omvallen, bewusteloosheid, onoplettendheid, hallucineren", schrijft de gemeente Assen. "Doordat lachgas vooral in groepsverband in de openbare ruimte wordt gebruikt, gaat hiervan een dreigende houding uit waardoor omstanders zich onveilig voelen. Het gebruik van lachgas wordt dan als overlastgevend ervaren."
Gouden tip: 'Bier morsen is zonde':
Regels rondom het TT Festival
Regels rondom het TT Festival © RTV Drenthe

Glas en blik

In het centrum geldt tijdens het festival ook een glasverbod. Het is voor de horeca verboden op drank te verkopen in glas. Ook mag de horeca geen blikjes verkopen. Ook vraagt de organisatie mensen geen blikjes mee te nemen.
Nieuw dit jaar is dat ondernemers zelf de plastic bekers, waarin ze drinken serveren, weer moeten inzamelen. Het is de bedoeling dat het plastic gerecycled wordt, al zijn er twijfels of elke bezoeker zijn of haar drinkbeker netjes bij de kroegen inlevert. "Dat wordt wennen voor heel veel mensen, ook voor ons", zei Koppelpaarden-baas Frank van Urk eerder al tegen RTV Drenthe.
Drink je overdag een kopje koffie op het terras? Dan krijg je dat niet voorgeschoteld in een kartonnen bekertje. De horeca is alleen tussen half acht 's avonds en acht uur 's ochtends verplicht om drinken te schenken in plastic bekertjes.
Verder is het aan te raden om geen gekke dingen te doen: alles wordt gefilmd. Zowel in het centrum als op de campings hangen er beveiligingscamera's.
Bekijk hieronder hoe de horeca in Assen zich voorbereidt op de TT:
Horeca Assen lost personeelskrapte op met vrienden en familie