Mysterieuze bomenkapper uit Hooghalen dwarsboomt plannen gemeente

De bomen zijn op een meter hoogte afgebroken
De bomen zijn op een meter hoogte afgebroken © RTV Drenthe / Josien Feitsma
Waar in sommige dorpen verzet is tegen bomenkap, is dat langs De Streek, nabij Laaghalerveen en Hooghalen een ander verhaal. Daar heeft een inwoner het heft in eigen hand genomen en tien jonge boompjes van de gemeente vernield. Het dorp is daar verrassend genoeg eigenlijk wel blij mee.
"Zoals ik nu hoor zijn er niet veel mensen rouwig om, de meesten vinden het wel een goede actie," vertelt Reinhard Mulder van Dorpsbelangen Hooghalen. De weg is volgens hem en andere inwoners uit het dorp namelijk erg onveilig. "Het is een drukbereden weg door auto's, landbouwvoertuigen en vrachtwagens. De weg is vrij smal en heeft veel bomen dicht op de weg." Doordat de bomen vlak langs het wegdek staan is uitwijken lastig. "Het zorgt voor gevaarlijke situaties omdat mensen over het algemeen hier hard rijden."

Dodelijke weg

Dat is al een aantal keren goed misgegaan. "We hebben hier regelmatig ongelukken, vertelt Mulder. "Vooral bij de bocht. We noemen dat ook wel 'de hoogte', omdat de weg iets hoger ligt, onderschatten automobilisten en motoren wel eens hoe je de bocht moet insturen."
Dat blijkt ook uit cijfers over de weg. Op de weg zijn tussen 2017 en 2020 negen ongelukken geregistreerd waarvan drie met een dodelijke afloop.

Kap heeft vermoedelijk verband met ongelukken

De gemeente Midden-Drenthe besloot twee dikke bomen in de bocht te kappen. "Die waren te erg beschadigd door de ongelukken", vertelt de woordvoerder van de gemeente. Het dorp reageerde aanvankelijk enthousiast op die beslissing. Mulder: "Ja, we zijn al heel lang bezig om deze weg veiliger te maken en om een aantal bomen langs het traject te verminderen. Dat is ook een roep uit het dorp die we al vele jaren horen. Dus we zijn ook blij dat er afgelopen voorjaar een paar belangrijke bomen gesnoeid zijn."
Maar even later werden voor de twee dikke bomen, tien nieuwe, jongere boompjes geplant. Een anonieme bomenkapper, die ook bij dorpsbelangen niet bekend is, was het daar klaarblijkelijk niet mee eens en knipte ze direct weer af. Mulder vermoedt dat er een verband is met de ongelukken. "Ik denk dat er iemand in het dorp gedacht heeft: dit kan zo niet en dat die eigen rechter is gaan spelen."
Tot een meter hoogte zijn de boompjes afgebroken. De gemeente is daar niet blij mee. "Dit is vervelend, dat is altijd zo als er dingen vernield worden", vertelt de woordvoerder.
Mysterieuze bomenkapper uit Hooghalen dwarsboomt plannen gemeente

Verbazing

Bij de gemeente zijn de zorgen rondom de verkeersveiligheid in het dorp bekend. Maar de woordvoerder twijfelt of dat ook de aanleiding is voor de kap. "Als je niet weet wie het gedaan heeft weet je ook niet waarom het is gebeurd." Er loopt geen onderzoek en de gemeente is niet van plan er een uit te voeren. "Ja, want hoe moet je daar achter komen?" vraagt de voorlichter zich hardop af. "De dader laat geen handtekening achter."
De gemeente gaat ondanks de vernielingen toch weer nieuwe bomen planten. Juist vanwege de veiligheid van de weg. "Het is een flauwe bocht waar je snel te hard in rijdt. De bomen leiden de bocht in en zorgen dat de bestuurder afremt. Als je de bomen weghaalt, dan herken je de bocht ook minder goed. We hebben ook extra reflectoren op de bomen gehangen."
Mulder is het daar niet mee eens. Hij denk dat passeerhavens bijvoorbeeld veiliger zouden zijn. "De meeste automobilisten weten wel waar de bocht zit", legt hij uit. Het gevaar zit met name in de breedte van de voertuigen en het snel even inhalen voor de bocht. "We gaan hier wel even met de gemeente over in gesprek. Het zou zonde zijn om weer bomen te planten om ze vervolgens weer om te laten omzagen. Want ja, de kans zit er dik in dat dat weer gebeurt."
Aan deze onenigheid hangt ook een prijskaartje. Per boom kost het de gemeente 325 euro.
Hooghalen heeft meerdere gevaarlijke aansluitingswegen. Ook over de weg richting Hijken lopen volgens Dorpsbelangen meerdere gesprekken. Daar ziet het dorp het liefst een fietspad komen om meer ongelukken te voorkomen.
Andere toegangswegen naar Hooghalen hebben wel een fietspad zoals hier naar Amen
Andere toegangswegen naar Hooghalen hebben wel een fietspad zoals hier naar Amen © RTV Drenthe / Josien Feitsma

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.