Bewijs: de aardbeivlinder is terug in Hart van Drenthe

De aardbeivlinder is terug in natuurgebied Hart van Drenthe. Na de waarneming van een enkel vlindertje, zag boswachter Pauline Arends er gisteren een parend koppeltje. Opmerkelijk, want deze soort is zeer zeldzaam en neemt landelijk in aantal af.
De aardbeivlinder staat op de rode lijst en is beschermd. Er zijn nog een paar groepen aardbeivlinders in Nederlandse natuurgebieden, onder andere in het Bargerveen. Hoewel de aardbeivlinder landelijk afneemt, lijkt de populatie in Drenthe stabiel te zijn.

Honkvast

De waarneming in Hart van Drenthe is ook bijzonder omdat aardbeivlinders maar zelden nieuwe gebieden verkennen. Ze zijn honkvast. De Vlinderstichting meldt dat het leefgebied van de aardbeivlinders (schrale graslanden) in grote delen is verdwijnen door ontginning en ontwatering. In Drenthe hebben we nog relatief veel van deze gebieden.

Op onderzoek uit

Boswachter Pauline Arends van Staatsbosbeheer was gisteren samen met Stefan Pronk van de Vlinderwerkgroep Drenthe op onderzoek uitgegaan. Dit naar aanleiding van de eerste waarneming begin deze week. Ze zagen er vier en zelfs een parend koppeltje.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.