Borden langs A28 met noodkreten van boeren maken indruk op automobilisten

Borden langs de weg
'Help' staat geschreven op veel borden langs de A28. Een noodkreet van boeren uit de omgeving om aandacht te vragen voor de stikstofmaatregelen © RTV Drenthe - Daphne Douwes
Wie langs de A28 richting Spier rijdt, heeft ze misschien al langs de weg zien staan: grote borden met daarop noodkreten als 'help' geschreven. Een groep boeren uit de omgeving heeft de borden langs verschillende wegen gezet om aandacht te vragen voor de stikstofmaatregelen.
Het gebied langs de A28 is onderdeel van de Natura 2000-gebieden, wat betekent dat de stikstofuitstoot hier met 70 procent omlaag moet in 2030. Veel boeren maken zich zorgen over de toekomst van hun bedrijf door de opgelegde stikstofmaatregelen.

Bewustwording

De tientallen borden zijn langs de kant van de weg te vinden en maken indruk op voorbijgangers: "Er zijn vast mensen die er aan voorbij gaan, maar ik vind het goed dat ze er staan. Het is toch een stukje bewustwording, dus goed dat ze er aandacht voor vragen", vindt een voorbijganger.
"We hebben net een drietal borden gezien met 'help' erop toen we voorbijreden", vertelt automobilist Gerrit Kaper. Hij grapt: "Dus we keken al driftig om ons heen of we misschien iemand konden helpen, maar ik denk toch eigenlijk dat de borden van de boeren zijn."

Indrukwekkend

Kim Emmens werkt bij een dichtbijgelegen tankstation en is ook onder de indruk van de borden: "Ik reed vrijdag naar huis en toen zag ik de borden op het viaduct staan. Goed dat de boeren van zich laten horen. De trekkers die erbij stonden maakten vooral veel indruk."
Voorbijganger Hein Jansen vult aan: "Ik heb heel veel borden gezien langs de weg. Met verschillende teksten en verschillende kreten om hulp. Ik vond dat best wel indrukwekkend. Ik heb ook veel vlaggen onderweg halfstok zien hangen."
Bekijk hieronder de verschillende borden langs de kant van weg in de omgeving van Spier en Pesse:

Noodkreet

Melkveehouder Laurens van der Gun is een van de boeren uit Spier die een bord met noodkreet: 'help' in zijn land heeft staan. "Het is een noodkreet van de agrarische sector over de nieuwe stikstofplannen. We hopen dat burgers begrijpen dat de boeren in nood zitten."
De borden zijn volgens Van der Gun een manier om burgers te betrekken bij de actie: "We moeten eerst draagvlak hebben onder de bevolking. Dan gaat de politiek misschien wat doen. Als boeren kunnen we dit niet alleen."
Volgens Van der Gun is het niet voor niks dat de borden langs de snelweg te vinden zijn: "We liggen hier in een Natura 2000-gebied en de snelweg ligt ernaast. Verspreid over honderden meters liggen hier allemaal agrarische bedrijven die maatregelen moeten nemen, terwijl de snelweg elke week drukker wordt. Dat kun je toch niet verkopen?", vindt Van der Gun.
De reacties die Van der Gun van voorbijgangers ontvangt zijn veelal positief: "Af en toe toetert er eens iemand. Je hoopt dat ze het allemaal lezen en denken: wat is er aan de hand?"

Protest

Van der Gun is morgen een van de vele boeren die zal protesteren tegen de stikstofmaatregelen die het kabinet wil doorvoeren. De melkveehouder uit Spier maakt dan net als vele andere boeren zijn opwachting op de Veluwe.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl