Wat vind jij: Het kabinet had er veel eerder voor moeten zorgen dat er genoeg gas is

Gas
Hoeveel zorgen moeten we ons maken over de gaslevering? © ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar
De drie kolencentrales in Nederland mogen de komende tijd harder draaien. Daardoor hoeven gascentrales minder stroom te leveren. Met het gas dat daarmee bespaard wordt, kunnen de gasopslagen beter worden gevuld. Zo hoeven Nederlanders deze winter niet in de kou te zitten, hoopt het kabinet, dat de maatregel gisteren aankondigde op een ingelaste persconferentie.
Er is nu nog geen gastekort, benadrukte minister Jetten (Klimaat en Energie), maar "het risico van niets doen is te groot". Ook kondigde de D66-minister een eerste niveau van de gascrisis aan.

'Elke kuub gas telt'

Naast de kolencentrales meer ruimte geven, deed het kabinet een dringende oproep aan de industrie en huishoudens om zoveel mogelijk energie te besparen. Ook in de zomer kan iedereen daaraan bijdragen, bijvoorbeeld door de airconditioning minder vaak aan te zetten of korter te douchen. "Elke kuub gas telt", aldus Jetten. Het kabinet wijst daarnaast opnieuw op de voordelen van extra isolatie, waarmee het gasverbruik ook kan worden verminderd.
Grote gasverbruikers krijgen te maken met een tijdelijke gasbesparingsregeling. Het crisisplan stelt het kabinet daarnaast in staat de situatie op de gasmarkt nauwlettender te volgen, doordat energiebedrijven de overheid dagelijks moeten informeren over leveringen.
Is Nederland, een aantal maanden voor de winter, op tijd met deze crisisplannen? Of had het kabinet eerder moeten ingrijpen voor voldoende leveringszekerheid van gas? Laat jouw mening dan achter in onderstaande stelling.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl