Zorg nog gespaard van corona-uitbraak, maar organisaties bereiden zich voor

Locatie Wolfsbos van NNCZ in Hoogeveen
Locatie Wolfsbos van NNCZ in Hoogeveen © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen
Hoewel het aantal coronabesmettingen bij de verzorgingstehuizen in onze provincie meevalt, houden sommige organisaties hun hart vast. De druk op de zorg is nog steeds hoog en vakantiekrachten, die kunnen bijspringen, zijn nauwelijks te krijgen.
Op dit moment zijn er weinig besmettingen in woonzorgcentra in de provincie. Zo merken ze bij Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties (NNCZ) dat een aantal medewerkers besmet is geraakt, maar nog geen positieve gevallen bij cliënten geconstateerd zijn. Ze houden het nauw in de gaten. "Ik hoop echt niet dat we deze vakantie meer besmettingen krijgen", meent Roeli Mossel, bestuurder van de zorgorganisatie.

Protocollen liggen klaar

De grote zorgorganisaties in de provincie zijn nog niet genoodzaakt om een aantal coronamaatregelen weer in te voeren. Zo zegt Icare alle ontwikkelingen goed in de gaten te houden en te anticiperen als dat nodig is. Daarbij kijkt de zorgorganisatie ook naar de afgelopen jaren.
"De afgelopen twee jaren in de pandemie hebben we veel ervaring opgedaan in het meebewegen met het virus. We kunnen snel op- en afschalen en alle protocollen en draaiboeken liggen klaar voor wanneer het nodig is", legt een woordvoerder uit. "We houden nauwe verbinding met collega's in de regio om elkaar te ondersteunen, zowel in de samenwerking met de ziekenhuizen als tussen de verpleeghuizen en in de wijkverpleging."
Bekijk hier de toelichting van de Drentse zorgorganisaties:
Verzorgingstehuizen nog gespaard van corona-uitbraak
Dat de druk op de zorg onverminderd hoog is, merken ze ook bij Interzorg in Noord- en Midden Drenthe. "We hebben te maken met veel uitval van zieke medewerkers als gevolg van de coronacrisis", vertelt een woordvoerder. "Het blijft daarom een dagelijkse uitdaging om goede zorg te bieden, maar gelukkig lukt ons dat vooralsnog wel."

Door het ijs zakken

Het is standaard al moeilijk om de roosters in de vakantie rond te krijgen, daar komt ook nog eens bij dat het moeilijk is om mensen te werven voor de vakantieperiode, meent Mossel. De bestuurder van NNCZ houdt daarom haar hart vast voor komende zomer.
Het ziekteverzuim bij de organisatie is hoog. Waar collega's voorgaande jaren nog een extra dag werkten, terwijl ze al vakantie hadden, wil Mossel dat niet opnieuw. "We zien dat het wat gedaan heeft met onze professionals. Als een grote groep gaat uitvallen, en we weten dat we te weinig vakantiekrachten hebben, dan gaan we door het ijs zakken."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Bestuurder Roeli Mossel van NNCZ
Bestuurder Roeli Mossel van NNCZ © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen

Maatregelen

Ook bij NNCZ kijken ze veel terug naar de afgelopen twee jaar. Wanneer het nodig is, zullen ze kijken of er daadwerkelijk weer maatregelen genomen moeten worden. Woonzorgcentra volledig afsluiten, op advies van de overheid, kan Mossel zich niet voorstellen. Wel is het mogelijk dat andere coronamaatregelen terugkomen. "Wij zitten nu wekelijks te monitoren: wanneer is het moment dat wij weer meer met mondkapjes, handschoenen en schorten moeten gaan werken?"
Wanneer dat is, kan Mossel niet zeggen. "Daarvoor zijn de besmettingen nu nog te incidenteel. Als het zo is dat een cliënt besmet is, dan blijft het vaak bij een cliënt. Dat zijn situaties waarin wij nog niet direct opschalen, waardoor iedereen weer een mondkapje gaat dragen. Dat doet namelijk ook iets in het contact met de professional en de cliënten."