Bedreigde wulp krijgt antenne tussen de veren

Voor het eerst in Nederland hebben kuikens van een wulp een zender gekregen. Vijf kuikens van een dag oud lopen nu rond met een zendertje en een antenne.
In de buurt van Dalen kregen de jonge wulpen gisteren zo'n zender. Deze weegt twee gram en is op de donsveertjes vastgelijmd. Het Kenniscentrum Akkervogels en Landschapsbeheer Drenthe hopen door deze zenders meer inzicht te krijgen in de oorzaak van de sterfte van de kuikens.

Geen nakomelingen

Het gaat namelijk niet goed met de wulp. Ze worden wel dertig jaar oud en ze leggen elk jaar zo'n vier eieren. Als ze in hun hele leven twee kuikens groot weten te brengen, dan blijft de populatie in stand, maar dat lukt de vogels niet. Waar dat nou aan ligt, daar wordt onderzoek naar gedaan. De zendergegevens van het Kenniscentrum Akkervogels dragen hieraan bij.
Lees meer over het zenderen van de kuikentjes: 'Kuikens van de wulp dagelijks opsporen'
Jaar van de wulp
2019 is het Jaar van de wulp. Een jaar vol onderzoeken om de wulp beter te leren kennen, zodat ze uiteindelijk beter beschermd kunnen worden. De vogel staat namelijk op de Rode Lijst. De Numeniini (de groep vogels waar de wulp onder valt) hoort bij de meest bedreigde vogels van de aarde. De dunbekwulp en de eskimowulp zijn waarschijnlijk al uitgestorven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl