Harry's Blues stopt na 31 jaar, maar Muskees muzikale geest blijft rondwaren bij RTV Drenthe

Radio Drenthe-presentator Albert Haar krijgt bloemen van eindredacteur Martin van der Veen
Radio Drenthe-presentator Albert Haar krijgt bloemen van eindredacteur Martin van der Veen © RTV Drenthe / Rego Meijer
Kun je ruim tien jaar overleden zijn en toch springlevend genoemd worden? Harry Muskee wel. De blueslegende overlijdt op 26 september 2011 aan de gevolgen van kanker. Maar de muziek en veel andere herinneringen zijn er nog altijd.
Harry's Blues is er één van. Tot nu. Want het Radio Drenthe-programma stopt. Al geldt ook nu: de muziek blijft altijd.

Drenthe op de kaart

'Laten we er wat moois van maken', klinkt er op oktober 1991 door de Drentse ether. Het zijn de eerste woorden die Harry Muskee en Albert Haar tegen elkaar zeggen tijdens hun blues-avontuur op de radio. Harry's Blues is geboren.
Dat er een bluesprogramma moest komen bedenkt Haar al ruim voor de oprichting van Radio Drenthe. "Er moest en zou een programma met Harry Muskee komen. Als icoon van Drenthe. Hij heeft Drenthe op de kaart gezet zoals later Daniël Lohues dat ook gedaan heeft", blikt Haar terug.
Wanneer de eerste Drentse radiogolven de ether inslingeren kost het geen moeite om ook Muskee warm te krijgen voor een eigen programma. Blues moet gehoord worden op de radio, vindt hij. "Radio Drenthe was voor hem het vehikel dat dat moest doen. Alles wat uit Hilversum kwam, daar had hij niets mee", aldus Haar.
harry muskee albert haar
Harry Muskee en Albert Haar in de laatste maanden dat ze samen presenteerden © RTV Drenthe

De muziek gaat door

Dat Haar zelf ook een rol in het programma krijgt, daar had hij naar eigen zeggen helemaal niet over nagedacht. "Maar dat kwam er uiteindelijk wel uit, en dat hebben we samen met heel veel plezier gedaan", kijkt de presentator tevreden terug.
Twintig jaar lang hoeft Haar maar in de studio naast hem te kijken om blueslegende Muskee te zijn genieten van hun programma. Tot Muskee overlijdt in 2011. Haar besluit alleen verder te gaan, zoals de muziek ook altijd doorgaat.

Lege stoel

"Ik heb ontzettend moeten wennen aan die lege stoel naast mij", vertelt de presentator. Altijd is er toch de neiging om nog even opzij te kijken: wat vindt Harry ervan? Heeft hij nog nieuwe informatie over dit nummer? "Het duurde echt een paar jaar voor ik eraan gewend was."
En nog altijd denkt Haar tijdens de voorbereiding van Harry's Blues aan de naamgever van het programma. "Wat zou hij ervan vinden? Van de muziek, de ontwikkelingen en bepaalde artiesten."
RTV Drenthe was bij de opnames van de laatste Harry's Blues:
Na 31 jaar stopt Radio Drenthe-programma Harry's Blues

Amerika, Daniël Lohues en Huub van der Lubbe

Voor presentator van het eerste uur Albert Haar is het nu ook welletjes. Hij is benoemd tot wethouder in gemeente De Wolden, een functie die naar eigen zeggen moeilijk te combineren is met het maken van het radioprogramma.
Maar mooie herinneringen genoeg. Zoals de reizen naar Amerika, samen met Muskee. Op zoek naar de roots van de blues. "Harry was daar nog nooit geweest. We gingen naar Mississippi en later richting het noorden naar Detroit en Chicago", herinnert Haar zich.
"Daarnaast hebben we ook ontzettend interessante artiesten in de studio gehad", gaat de presentator verder. "Eric Taylor en Jimmy LaFave bijvoorbeeld, maar ook Huub van der Lubbe en Daniël Lohues. Daar heb ik ook goede herinneringen aan."
harry muskee albert haar
Muskee en Haar drinken een borrel onder de hete Amerikaanse zon, 1993 © Albert Haar

'Laten we er iets moois van maken'

Zoals gezegd spreken Muskee en Haar tijdens de eerste uitzending de woorden 'laten we er iets moois van maken'. Of dat is gelukt? "Dat is aan de luisteraar om te bepalen", antwoordt Haar.
"Ik heb het in ieder geval 31 jaar met ongelofelijk veel plezier gedaan. En het maken van Harry's Blues, alleen al het bezig zijn met muziek voordat je het programma maakt, zal ik zeer zeker missen."

Grote naam

"En weet je wat het aardige is", noemt Haar tot besluit, "de muziek blijft wel. Die draai ik dan niet meer op de radio, maar voor mijzelf. Daar heb ik dan nog genoeg tijd voor over."
Maar ook op de radio betekent het einde van Harry's Blues niet dat de muzikale geest van Muskee verdwijnt. RTV Drenthe-eindredacteur Martin van der Veen laat weten dat de omroep met een andere grote naam in gesprek is over een nieuw bluesprogramma. "Maar daar kan ik nu nog niet al te veel over zeggen", aldus Van der Veen.
En dus is het dubbel waar wat Haar zegt: de muziek blijft nog wel.
De laatste uitzending van Harry's Blues is zondagavond 26 juni van 18.00 tot 19.00 uur en wordt herhaald op donderdagavond 30 juni tussen 22.00 en 23.00 uur.
HARRY, de podcast over Harry Muskee
Vorig jaar maakte RTV Drenthe een podcast over Harry Muskee. In 2021 zou Muskee 80 zijn geworden en was het 10 jaar geleden dat hij overleed. In de zesdelige serie komen allerlei mensen aan het woord over zijn leven. Ook Albert Haar vertelt over zijn tijd bij RTV Drenthe met Muskee.
De podcast HARRY beluister je via je favorite podcast-app, of via Spotify.
Heb je geen podcast-app of Spotify? Niet getreurd. De afleveringen zijn ook terug te luisteren via de website van RTV Drenthe.
- HARRY #1: 'Stumble and fall', over de jonge jaren van Muskee
- HARRY #2: 'Things I Remember', over de tropenjaren van C+B
- HARRY #3: 'Appleknockers Flophouse', over de boerderij, ruzies en een inbraak
- HARRY #4: 'Brother Booze', over depressies, experimenteren en een nieuwe vriend
- HARRY #5: 'I don't care', over drank, drugs, liefde en wederopstanding
- HARRY #6: 'More than I could ask for', over de dood en het gemis

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl